fbpx

„Baráti összejövetel”

0

Augusztust idéző meleg fogadta azokat az „őzért bolonduló” vadászokat, akik június 20-án, a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeumban gyűltek össze.

A találkozó kettős célt szolgált. Egyrészről Papp István, az egyik alapító tag bemutatta, honnan indult és mára hova ért el a 2016-ban létrehozott Magyar Őzért Szakmai Műhely.
Előadásában kiemelte az elmúlt két évben megrendezett kiállítások jelentőségét, valamint felidézte a konferenciáik során elhangzott szakmai javaslatokat, végül megfogalmazta a jövőbeni célokat. A jelenlévők között sokakban érlelődött meg az egyelőre jogi státusz nélküli szervezethez való csatlakozás gondolata…
Arra a kérdésre, melyet a meghívott vendégekhez intézett, miszerint: Ők maguk mivel tudnák segíteni a Műhely munkáját? – számos biztató válasz érkezett. Abban mindenki egyetértett, hogy egy ilyen, kifejezetten a gyakorlati vadgazdálkodást támogató tömörülést támogatni kell, ahogy csak a lehetőségek engedik. Nyilvánvaló, hogy a törekvések megvalósításához anyagi forrásokra van szükség, ezért elképzelhető, hogy a tömörülés a későbbiekben alapítványi vagy egyesületi formában fog tovább működni.
Halmi Péter Pál természet- és vadászfilmes szeretné a szakmai műhely munkáját egy háromrészes, szakmai filmsorozattal támogatni, hogy az őzgazdálkodás problémáit mind szélesebb körben megismerhessék. A „Csodálatos vadfajunk, az őz” című alkotás első képkockáit a helyszínen be is mutatta az egybegyűlteknek, akik osztatlan elismeréssel fogadták a vetítést.
Az eseményen Papp István tett egy korszakalkotó bejelentést is, hazánkban először ugyanis lehetőség nyílt két, formájában és alakjában egymáshoz kísértetiesen hasonló, tömegében és a becsült kor tekintetében ugyanakkor eltérő őztrófea genetikai vizsgálatára, melynek az eredménye esetleg új távlatokat nyithat az eddig igencsak hiányos örökléstani ismeretekkel kapcsolatosan.
A találkozó másik apropója Farkas Dénes szakíró – a „Nézd és lásd: kézikönyv az őzről” című monográfia szerzője, alapító tag – 80. születésnapja volt. A tagok, barátok, kollégák felé áradó szeretete, és mély tisztelete könnyeket csalt az idős szakember szemébe is, aki meghatódottan vette át Valaczkai Erzsébet festőművész őzportréját, és fogadta a jókívánságokat.
Külön öröm volt a jelenlévők számára, hogy elfogadta a meghívást Szidnai László, az egykori Országos Trófeabíráló Bizottság volt elnöke is.
Az őzzel kapcsolatos szakmai disputa, vélemény- és tapasztalatcsere heve még a kinti perzselő melegét is felülmúlta, mint azt a késő délutánba nyúló beszélgetés példázta…

ZV

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*