fbpx

Ha az egyik faluból elhajtják a medvét, bemegy a másikba

0

Több portára is betört egy medve Bikafalván (Románia, Hargita megye), legutóbb szerdára virradóan járt egy ház udvarán, ahol nyulakat és tyúkokat pusztított el. A községben arra gyanakszanak, az elmúlt hetekben Bögözben garázdálkodó nagyvad jelent meg a településen.

Bedő Lajos szerdán reggel bekapcsolta a rádiót, és meghallgatta a híreket arról, hogy a megyei tanács elnöke és több polgármester is Bukarestbe készül az utóbbi időben történt rengeteg medvekár miatt. A híradás után a férfi kilépett bikafalvi házának udvarára, és a látvány azonnal rádöbbentette, hogy ő is érintett a történetben. A gyepen szerteszét hevertek a nyúltetemek, és körbejárva az udvart kiderült, hogy a tyúkólba is betört a nagyvad, majd letépte a kukoricakas ajtaját is. Tizennégy tyúkjából tízet ölt meg a medve, majd öt nyulát is elpusztította, de nem evett belőlük – részletezte a károsult. Éjszaka nem hallottak semmit, Bedő Lajos a nyomok alapján próbálta összerakni a vadkár történetét, miután lejárt a kárfelmérés, és elásta a kertben a szárnyas- és nyúltetemeket. Úgy gondolja, nem lehetett nagy termetű a medve, mert nem szakadt le alatta a drótkerítés, amelyen átmászva jutott be a tyúkudvarra.

Bejelentette ugyan a kárt, amelynek értékét 750 lejre becsülték a kárfelmérésen, de túlságosan nem bízik benne, hogy megkapja a pénzt. Örül, hogy a medve nem ment be a nyúlketrec mellett álló disznóólba is, mert akkor jóval nagyobb lenne a vesztesége. Korábban nem voltak gondjaik a medvék miatt, de a férfi úgy tudja, az elmúlt napokban több bikafalvi portán is járt a nagyvad, ám a gazdák nem jelentettek be minden kárt.

Két napja jár be a medve a településre, keddre virradóan egy másik bikafalvi ház udvarára ment be, ott méhkaptárokat tett tönkre és tyúkokat, nyulakat ölt meg – mondta el a kárfelmérési adatok alapján Sándor József, a község polgármestere. Hozzáfűzte, összesen két medvekárt jelentettek Bikafalváról az elmúlt napokban, de tudomása szerint négy-öt portán is garázdálkodott a vad. A község lakóinak meggyűlt a baja a medvékkel mostanában, a farcádiak szénacsinálás közben szinte naponta látnak medvéket a mezőn, Sükőben pedig már nappal is bejár a faluba a vad – sorolta az aggodalmakat a településvezető. „A vadásztársulattól kértünk segítséget, de azt mondják, ők is csak annyit tudnak tenni, hogy az egyik faluból elkergetik, de akkor bemegy a másikba. Azonban már emberéletekre megy a játék, a vadat mégis jobban becsülik, mint az embert” – fogalmazott a kialakult helyzetről. Hozzáfűzte, olvasta, hogy Bukarestbe készülnek a medvekárok által érintett Hargita megyei települések polgármesterei, és fontolgatják, hogy ők is csatlakoznak a küldöttséghez.

Sándor József szerint egyébként a korábban Bögözben garázdálkodó medve jelent meg náluk is, erre utal az, hogy ott is csak tyúkokat evett.

A medveelejtési kvóták tavalyi eltörlése nyomán kialakult áldatlan helyzet miatt tiltakozó felvonulást szerveznek a székelyföldi megyék elöljárói. A helyzet orvoslására a felcsíki polgármesterek július 5-ére találkozót kezdeményeztek a környezetvédelmi miniszterrel, valamint Bukarestben felvonulással tiltakoznának a kialakult helyzet ellen.

Statisztika és valóság

Egyre több a medvék által okozott kár Udvarhelyszéken, az elmúlt hetekben Bögözből érkezett leggyakrabban hír hasonló esetekről. Legalább tizenhat alkalommal okoztak kárt a medvék a településen. Feltételezhető azonban, hogy a károknak csak a töredékét jelentik a gazdák minden településen, ugyanis a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez az év eleje óta mindössze 48, medvék által okozott kárról érkezett hivatalos bejelentés.

Forrás: szekelyhon.ro /Széchely István

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*