fbpx

Vadászat és betyárélet – Pócz Dániel kiállításán jártunk

0

Július 8-án, a keszthelyi Vadászati Múzeum első emeletén nyílt meg Pócz Dánielnek, lapunk illusztrátorának önálló kiállítása, „A pillanat bűvöletében” címmel. A tárlatot – amelyet augusztus 10-ig lehet megtekinteni – Bors Richárd vadászíró nyitotta meg.

A kiállított alkotásokkal kapcsolatban – amelyek között számos magángyűjteményben lévő darab is megtalálható – a művész lapunknak elmondta:

– A vadászatot és néprajzi elemeket akartam egy helyre összehozni. Sokat gondolkodtam a helyes megoldáson, azon, hogy miként lehet ezt a két témát összepárosítani. Végül, miközben válogattam a képeket – illetőleg feltettem őket a falra – rájöttem, hogy a két dolog valójában nem is nagyon különbözik egymástól, hiszen a vadat és a vadonban élő embert a jószágaival együtt összeköti az anyatermészet. Nem kell tehát megmagyarázni, hogy mit keres a bőgő szürkemarha bika a betyárok mellett, illetve hogy a középkori hajtóvadászattól jobbra miért egy hóban baktató vaddisznó kapott helyet.

Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum menedzsere kollégánk kérdésére elmondta:
– A jövőre tízesztendős múzeum utóbbi éveiben mindig törekedtünk rá, hogy olyan kiállítóknak biztosítsunk bemutatkozási lehetőséget, akik méltók a nagyérdemű figyelmére. Ilyen művészember Pócz Dániel is, akit több mint kétéves szervezőmunka segítségével tudunk most bemutatni a látogatók számára. Mindennek én nagyon örülök, mert véleményem szerint Dániel szemlélete határainkon belül egyedülállónak számít.

Forrás: K.M.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*