fbpx

Vadászati szakmai fórum Csongrád megyében

0

Az autópálya mellett húzódó védelmi kerítéssel összefüggő problémák, azok megoldási lehetőségei, továbbá a vadászterületről kiváltó vad kezelésével kapcsolatos eljárások ismertetése volt a témája annak a szakmai fórumnak, amelyet a vadászati hatósági és igazgatási feladatokat végző, Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztálya hívott össze.

A fórum meghívottait köszöntő dr. Kovács Gábor osztályvezető elmondta, a szakmai összejövetelen a téma minden érintettje méltó módon képviselteti magát: a Csongrád Megyei Kormányhivatal mellett a rendőrhatóság, az M5-ös és az M43-as autópálya üzemeltetői, a tájegységi fővadászok és a vadászati szakügyintézők és a további 15 megjelent vadászatra jogosult együttes jelenléte azt igazolja, hogy valós problémát jelentenek a meghirdetett témák.

A fórumot megnyitó dr. Juhász Tünde, kormánymegbízott megköszönte a társhatóságok és társszervek valamint az érdekképviselet jelenlétét. Bevezető gondolataiban kifejtette: „Nem a hatóság feladatkörébe tartozó esemény ez a mai, de eddig is igyekeztünk azt bizonyítani, hogy mi az ügyért vagyunk maximálisan elkötelezettek. Minden olyan problémát, bonyolultabb kérdést nagyon szívesen tűzünk napirendre és vitatunk meg, ami a mindennapokban gondot okozhat. Bízunk benne, hogy bizalommal lesznek irányunkban a vadászatra jogosultak és közösen gondolkozva, meg tudjuk oldani ezt is.”

A szakmai tanácskozáson elhangzott: az autópályák mentén kiépített kerítés célja, hogy megakadályozza a vad és egyéb állatok bejutását a pályatestre – ennek ellenére ez mégis megtörténik, amely balesetveszéllyel járhat együtt. A fórum előadásai arra kerestek választ, milyen lehetőségek vannak a megelőzésre, és ha már megtörtént a baj, hogyan kell eljárni, illetve miként lehetne egyszerűsíteni az ilyenkor szükséges eljárásokat
Hevér Zsolt, vadászati szakügyintéző előadásában szó esett arról, milyen természetes riasztó eszközökkel lehet a vadat távol tartani a kerítéstől, amely azonban nem tökéletes megoldás, mert egy idő elteltével a vad hozzászokik a zajhatáshoz és elveszti a félelemérzetét. A rendőrhatóság képviselője azokat a lehetőségeket mutatta be, miként és hogyan intézkedhet a hatóság olyan esetben, ha mégis az autópályára tévedne a vad. Az autópálya kezelő képviselője kiemelte, a kerítés a jogszabályban sincs vadvédelmiként nevesítve, ahogy az a köztudatban tévesen él, ugyanis nem csak ezt a célt szolgálja. A szabvány szerint a magasságát a mértékadó vad jelenlétének függvényében kell meghatározni, ami egészen 1,8 métertől 3 méteres magasságig terjedhet.
A szakmai fórum végén megerősítést nyert, hogy megfelelő a jogi szabályozás a gyorsforgalmi úthálózaton alkalmazott védőkerítések telepítésére és üzemeltetésére. Ezeket az üzemeltetők végre is hajtják, de ennek ellenére következnek be olyan szerencsétlen vadelütéses balesetek, amelyek a ma rendelkezésre álló eszközökkel nem akadályozhatók meg teljes mértékben. A vad ugyanis a legkisebb rést is képes felfedezni. A legfontosabb, hogy ha valaki az autópályára tévedt állatot lát, azonnal hívja az üzemeltető diszpécserszolgálatát. Szél István vadászati szakügyintéző viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrhatósági intézkedést mi több, még az anyagi kártérítéssel kapcsolatos kötelezettség megállapítását is megkönnyítené és egyértelműsítené az ilyenkor alkalmazott kormányrendelet módosítása. Hozzászólása végén arra kérte dr. Juhász Tündét, tolmácsolja a döntéshozók felé a fórum kérését.

A két, megyénkben hívható diszpécserszolgálati telefonszám:
M5: 30/ 297- 3789
M43: 62/ 278- 754

Forrás:  Csongrád Megyei Kormányhivatal

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*