fbpx

Árverésre került Nicolae Ceausescu vadászpuskája

0

32500 euróért, átszámítva több mint 10 millió forintért kelt el a valamikori Román diktátor, a „Kárpátok Géniuszának” golyós, gazdagon díszített fegyvere, a bukaresti Artmark aukciós háznál – olvasható a mediafax.ro oldalán.

A Holland&Holland márkájú „muskétának” kalandos sors jutott. Már az első tulajdonosa is illusztris személy volt, maga II. Károly király személyében, a puskát a tiranai nagykövettől kapta ajándékba. Később, Nicolae Ceausescu hatalomra kerülése során elkobozták, ezt követően átalakították számára. A fegyvert 1989 decemberében sütötte el utoljára, 10 nappal, ő és felesége, Elena kivégzése előtt, amelyet a rögtönítélő bíróság rendelt el.
Vadászatai messzi földön híresek voltak, hajhászta az eredményeket, a rekordokat. Például medvére csak ő és barátai vadászhattak, és aki megsértette e tilalmat az hamar, a retteget SECURITATE valamelyik cellájában végezhette.
A diktátor szerette a fényűzést, ezért több Holland&Holland puska volt a birtokában. Az árverésre került darab, az 505-ös szériaszámot viseli és egy régi Zeiss céltávcső van ma is rajta. Az eredeti díszítéseken a király száma és a korona szerepelt, ezeket 18 karátos arany elemekre cseréltek később. A gyártói felirat mellett, a tus alsó részén, egy lemezen az N. Ceausescu aláírás látható. Az aranyalkatrészek összsúlya meghaladja a 200 grammot.

ZV

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*