fbpx

Tűz volt Bugacon, 4-5 hektáron égett az erdő a fokozottan védett területen

0

Július 11-én a délutáni órákban lángok csaptak fel Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén, ám az éjszakai eső segítségével sikerült megfékezni a tüzet – számolt be az esetről hivatalos honlapján a nemzeti park. Mint írták, öt-hat hektáron égett az erdő a fokozottan védett területen, a Bioszféra Rezervátum magterületén. Az aljnövényzet és a kidőlt fák gyulladtak ki egy nyílt homoki gyepekkel tagolt, sarjas nyaras területen.

A kecskeméti, a kiskőrösi, a kiskunfélegyházi és a kiskunhalasi hivatásos, valamint a mélykúti, a lakiteleki, a bugaci, a kiskunmajsai, az orgoványi és a nyárlőrinci önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották a tüzet. Munkájukat nehezítette, hogy a tűz helyét csak gyalog lehet megközelíteni, így csak kéziszerszámokkal dolgozhattak.
A munkálatokban a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei is részt vettek. A tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, és az éjszakai eső sokat segített abban, hogy reggelre eloltották a lángokat.
A KNP információi szerint ezen a területen már 2012-ben is pusztított a tűz. Akkor 1000 hektáron égett fenyves, nyaras és borókás, a Bugaci Ősborókás pedig teljesen megsemmisült. A most kigyulladt öt-hat hektáros terület is a valamikori Ősborókás része volt. A 2012-es tűzben a borókák teljesen elpusztultak, a nyaras viszont újrasarjadt.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*