fbpx

Kitűnő ragadozó és hűséges társ a héja

0

A méteres szárnyfesztávolságú, kiló feletti testtömegű ragadozó a légtornász könnyedségével ejti el zsákmányát, ott, ahol huzamosabb ideig fészkel, gyászba borulnak a veréb- és gerlefamíliák, de ha a nagyobbra növő tojó vadászik, a nyulak is jobban teszik, ha nem sétálgatnak a barázdákban.

A „vérengző” természet egyébként érző szívet takar, a héja kifejezetten családcentrikus, hűséges madár. A hím páratlan kitartással, akár a koplalást is vállalva hordja a zsákmányt a fiókáknak és a tojónak, amelynek – egy látványos légi bemutató keretében, ez a héjanász – életre szóló hűséget esküszik – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Zsoldos Árpád ornitológus a műsorban kifejtette, a héja hangutánzó szó, a madár saját kiáltását képezi le. Egyik legsokoldalúbb ragadozó madarunk, elsősorban más szárnyasokkal táplálkozik, de bármit megfog, amit le tud gyűrni. Mivel nagytermetű, erős madár, zsákmánya akár mezei nyúl is lehet.
Magyarországon nagyon megritkult, szavai szerint ennek okát nem tudják pontosan. Valószínűleg, mivel csúcsragadozó és madarakat is eszik, a madárbetegségek szervezetében halmozottan jelentkeznek.
Védett madár, ezért ma már nem vadásszák. Régen fácántenyésztő telepeken befogható volt, de elpusztítani nem lehetett, át kellett telepíteni. Galambcsalival fogták be. Régi elnevezése galambász héja volt, mivel fő táplálékát a galambok teszik ki.
A sólymokkal ellentétben minden élőhelyen, akár erdőben, bokrok között is képes vadászni, méghozzá eredményesen. Például nyílt légtérben, nagy magasságban kiválaszt magának egy galambot, és azt üldözte, végül meg is fogta.
Kiváló érzékkel meglátja, mely madarat érdemes üldözni. Ezzel nagyon fontos szerepe van a zsákmányállatok egészségének fenntartásában, hiszen kiszelektálja a gyengébb egyedeket, csak az egészséges, jó mozgásúak szaporodnak tovább – tette hozzá Zsoldos Árpád.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*