fbpx

Romániában is megjelent az afrikai sertéspestis

0

Múlt héten Ukrajnából érkezett hír, most a magyar-román határtól alig több mint 10 km-re regisztrált egy háztáji állományban afrikai sertéspestist (ASP) a Román Állategészségügyi Szolgálat.

A betegség tényét a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

A múlt heti beregújfalui eset után, most az ukrán és magyar határhoz közeli Szatmárnémetiben egy háztáji állományban elhullott sertés kapcsán merült fel az afrikai sertéspestis gyanúja július 27-én. Az érintett gazdaság a magyar-román határtól alig több mint 10 km-re található. Miután igazolták ASP tényét, a gazdaságban lévő további három élő sertést hatósági intézkedésre leölték, majd ezt követően a fertőtlenítést is haladéktalanul elvégezték a szakemberek.

A fertőzés lehetséges forrásának azonosítása, a járványügyi nyomozás folyamatban van. Az ASP terjedésének megakadályozása érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a román állategészségügyi szakemberek.

Forrás: NÉBIH

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*