fbpx

Illegalitás

0

A FACE (az Európai Vadászszövetségek és Konzervációs Szervezetek Szövetsége) 2017. június 27-én tartott konferenciát az Európa Parlamentben „A vadászok szerepe az orvvadászat megakadályozásában” címmel.

A tanácskozáson Karl-Heinz Florenz, az Intergoup „Biodiverzitás, vadászat, vidék” képviselői csoport elnöke kifejtette, hogy a vadászoknak nagyon fontos szerepe van az orvvadászat megakadályozásában és megfelelő kommunikációval fel tudják hívni a nagyközönség figyelmét erre a jogszerűtlen tevékenységre. Ezen felül fontos megértetni a különbséget az emberekkel, a természeti erőforrások fenntartható hasznosítása, azaz a jogszerű vadászati tevékenység és a vadorzás között.

Marita Arvela, az EU Környezetvédelmi Bizottsága Természetvédelmi Osztályának tisztviselője az Európai Bizottság álláspontja szerint a vadászoknak saját érdekük, hogy aktívan harcoljanak az orvvadászat ellen és zéró toleranciát hirdessenek vele szemben. Ennek hatékony eszköze lehet a figyelemfelkeltés, a kommunikációs kampányok szervezése és képzések beindítása.

Dr. Mari Pohja-Mykra, a Helsinki Egyetem vezető kutatója rámutatott, hogy a nagyragadozók védelmének hiányosságai politikai ellentéteket szülnek és veszélyeztetik a szakszerű állományvédelmi és kezelési intézkedéseket, mivel Finnországban a nagyragadozók illegális vadászatát egy bizonyos társadalmi csoport követi el – a helyi lakosság részbeni támogatásával, és a vadászat szabályait megsértőkre gyakran, mint helyesen cselekvőkre tekintenek, mivel szerintük az EU túl szigorúan veszi a nagyragadozók védelmét.

Julia Newth, a Vizivad és Vizes Élőhelyek Tröszt (WWT) vezető ökoszisztéma felügyelője bemutatta egyik projektjüket, amely a Bewick hattyúk (Cyngus bewickii) illegális vadászata ellen indult a faj teljes vonulási útvonalára kiterjedően, melyet 2016 őszén Sacha Dench kutató követett paramotorral (propelleres siklószerkezet).

Michele Sorrenti, az Olasz Vadászszövetség tudományos vidékmenedzsere ismertette, hogy jelenleg figyelemfelkeltéssel, önkéntes hatósági közreműködéssel, és oktatással igyekeznek megakadályozni a madarak illegális elejtését a mediterrán régióban.

Johan Svalby, a SCI Nemzetközi Ügyek vezető tanácsadója szemléltette a vadászat hatékonyságát az illegális zsákmányszerzés elleni harcban, Afrikában. Több esetet mutatott be, ahol a vadászatszervezők foglakoztatnak, kiképeznek és felszerelnek helyi lakosokat, hogy őrjáratokkal elriasszák az orvvadászokat. Zimbabwéban egy vadászati konzorcium fedezte fel 2013-ban a Hwange Nemzeti Parkban elkövetett elefántmérgezéseket és finanszírozta a felszámolási intézkedéseket. Véleménye szerint vadászati koncessziók nélkül nem volna forrás a helyi lakosság munkájának segítésére, melyet saját vadviláguk megőrzése érdekében tesznek az orvvadászat elleni harcban.

Végezetül a résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy az orvvadászat elleni harcot folytatni kell, valamint a vadászat mellett az oktatás, az erős hatósági felügyelet és figyelemfelkeltés is elősegíti e tevékenység megelőzését.

Forrás: Szabados Rozália – Brüsszel

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*