fbpx

Vaddisznó-apokalipszis Kárpátalján

0

A Kárpátalja megyében észlelt (Ukrajna) afrikai sertéspestis (ASP) további terjedésének megakadályozása érdekében a megye vadászterületein megkezdték a vaddisznók elejtését.

A járvány-megelőzési bizottság határozata értelmében vadászokból, a járási állatorvosból, erdészekből álló brigádokat alakítottak, amelyeknek az a dolguk, hogy gyérítsék a vaddisznó állományt. Arra kérik a lakosságot, hogy mostanában inkább ne látogassák az erdőket. Az elejtések elsősorban azokat a járásokat érintik – ökörmezői, volóci, ilosvai, técsői –, melyekben észlelték az ASP-ét, s annak három kilométeres körzetében.

Az elejtett példányokból mintát vesznek, s amennyiben kimutatják bennük a sertéspestis vírusát, további megsemmisítésre átadják azt a járási állategészségügyi szolgálatnak. Augusztus 15-ig hat laboratóriumi mintában találták meg a vírust, melyeket a beregszászi járási Beregújfaluban a Hubert vadászati gazdaságban, az ilosvai járási Bilkei erdészetben, valamint az ökörmezői állami erdészetben gyűjtöttek be.

Forrás: kárpáthír.com / forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*