fbpx

Íme a döntősök, 2017 természetfotóinak versenyén

0

Játékos fókák, anyamedve és bocsa, sérült tigriskölyök. Ilyen és ezekhez hasonló képekkel küzdenek a pályázók a Londoni Természettudományi Múzeum év természetfotósának járó díjáért.

A Londoni Természettudományi Múzeum 1984 óta minden évben meghirdeti az év természetfotósainak versenyét – a megmérettetés jogelődjét 1965-ben alapították. Az idei pályázatra nagyjából 50 ezer amatőr és hivatásos fotós jelentkezett, összesen 92 országból.

A nyerteseket október 17-én fogják ismertetni. A képeket előbb a Londoni Természettudományi Múzeumban mutatják be, majd a világ más intézményeiben is kiállítják. A győzteseket a kreativitás, az eredetiség és a technikai megvalósítás alapján fogják kiválasztani.

A versenyre számtalan remek felvétel érkezett, az alábbiakban bemutatunk néhányat a döntősök közül.

Romance-among-the-angels

Andrej Narcsuk lazacokat indult fotózni a távol-keleti Ohotszki-tengerben, végül azonban több ezer párzó tengeri pillangóba botlott. Az apró, mindössze 3 centiméteres puhatestűek nevüket szárnyszerű uszonyukról és áttetsző testükről kapták.

A small sea horse grabs onto garbage in Indonesia. This tiny sea horse drifted through our snokeling site along with a raft of tide-driven trash, especially bits of plastic. It was a heartbreaking scene that perfectly summed up my experience in Indonesia.

A csikóhalak szinte mindent megragadnak, miközben az áramlatokkal vándorolnak. Az indonéziai Szumbava-szigetnél ez az élőlény például egy fültisztító pálcikába kapaszkodott. A helyi árapállyal rengeteg hulladék kerül a vízbe.

Swim-gym

Laurent Ballesta a kelet-antarktikai jégpáncél alatt búvárkodott, amikor különös hangokra lett figyelmes. Mikor megközelítette a zajok forrását, beigazolódott gyanúja: a közelben két Weddell-fóka lubickolt a fagyos vízben.

Ekorre i gran, Bashult, vinter, blundar, ber

A képen látható Svédországban élő vörös mókus épp megpihent egy pillanatra élelemgyűjtés közben. Észak-Európában számtalan élőlény téli álommal igyekszik átvészelni a fagyos hónapokat – de nem úgy a vörös mókusok, melyek a hidegben is aktívak maradnak.

Bear Hug

Egy kiadós kagylóvadászat után egy nőstény barna medve a parton keresztül vezette vissza tavaszi kölykeit a közeli mezőhöz. Egy bocs azonban kicsit még maradni akart. A fotó az alaszkai Lake Clark Nemzeti Park területén született.

Glimpse-of-a-lynx

Bár Laura Albiac Vilas jól ismeri a spanyolországi vadállatokat, sokáig nem találkozott ibériai hiúzzal. A súlyosan veszélyeztetett ragadozónak mára csupán két kisebb, észak-spanyolországi populációja maradt. A nagyobb eurázsiai hiúztól eltérően ez az alfaj csak kisebb állatokat, elsősorban nyulakat fogyaszt.

A hat hónapos szumátrai tigriskölyök egyik hátsó lábát annyira megsebesítette egy csapda, hogy amputálni kellett. Az állat így is szerencsés volt: négy napot töltött el a csapda fogságában, mire végül rátaláltak. A csapdát feltehetőleg szumátrai olajpálma-ültetvényeken dolgozó munkások állították.

Forrás: ng.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*