fbpx

A fiatal vadászok biztosítják Európa biodiverzitásának jövőjét

0

Szeptember 7. Brüsszel: – A fenntartható vadászat a védelem pozitív ereje! Ez volt az egyik üzenete az EU Környezetvédelmi Biztosának, Karmenu Vella-nak az EU Parlamentben szeptember 6-án tartott „Fiatal vadászok biztosítják Európa biológiai sokféleségének jövőjét” elnevezésű rendezvényen. Az EU Biztos szintén rámutatott a FACE Biodiverzitás Manifesto elnevezésű program értékeire, arra, hogyan járul hozzá Európa 7 millió vadásza az EU Biodiverzitás Stratégia 2020 célkitűzéseihez.

A fiatal vadászok szerepére fókuszálva, a konferencia megvitatta a vadászat jövőjét az egyre urbanizálódó világunkban. A rendezvény elnöksége megtárgyalta a kommunikációs stratégiákat arra nézve, hogyan lehet a fiatal vadászok hozzájárulásait segíteni a természetvédelmi és vadgazdálkodási törekvések megvalósításában. Széleskörű egyetértés volt abban, hogy szükség van oktatási programokra és a fiatal vadászok tevékenységeinek segítésére.

Janneke Eigeman, a Holland Királyi Vadászszövetség (KNJV) kommunikációs vezetője bemutatott néhány hasznos fejleményt a fiatal vadászokat érintően. Példaként hozta, hogy Hollandiában a vadászjegyet váltók fele fiatal. A fiatal generációk vadászatának segítéseképpen a hölgy kifejtette, hogy a KNJV mentor programja összeköti az idősebb, tapasztaltabb vadászokat a fiatal vadászokkal.

A konferencia üdvözölte, hogy az új módszer komoly lehetőség a fiatal vadászok közti hálózat építésére. Jean Pierre Ferraro, vállalkozó és részbeni alapítója a Nyjaeger.dk-nak és a Huntappvisor-nak bemutatta az új technológiákat, hogyan lehet a fiatal vadászokat a hálózatépítésben segíteni.

David Plaz, a CIC „fiatal nézet” hálózatának képviselője nyomatékosította, hogy sürgősen szükség van jól finanszírozott kommunikációs kampányokra, amivel biztosítani lehet a vadászat fenntarthatóságát ebben a mai urbanizált világban. Ő szintén bátorította a vadászszövetségeket, hogy folytassák minél szélesebb társadalmi körben a vadhús értékeinek népszerűsítését.

Austin Weldon, a Vad és Vadvilág Megőrzése Tröszt (GWCT) képviseletében bemutatta a vadászat pozitív hatását a természetvédelmére az Egyesült Királyságban. Ennek keretében előadta, hogy a GWCT milyen sikeresen lép kapcsolatba fiatal generációkkal lehetőséget biztosítva, hogy elsajátítsák és megkedveljék a védelmi intézkedéseket. Utalt a Perdix portal-ra mint lehetséges internet kapcsolatra, melyet jól lehet használni a közösségi alapú legjobb gyakorlat népszerűsítésére és támogatására.

A konferenciát a 40 éves jubileumát ünneplő FACE, az Európai Vadászszövetségek és Konzervációs Szervezetek Szövetsége szervezte az EP tag Karl-Heinz Florenz úrral, az Intergoup „ Biodiverzitás, Vadászat, Vidék” (pártok közötti) képviselői csoport elnökével és EP tag Bendt Bendtsen-nel, aki a rendezvényt elnökölte.

Az EP-ben „Fiatal Megőrzők” címmel, a rendezvénnyel párhuzamosan kiállítás is helyet kapott, ami látványosan illusztrálta, hogy az Európai Vadászszövetségek hogyan tudnak kapcsolatba kerülni a fiatalokkal a vadászat és a megőrzés területén.

Forrás: Szabados Rozália, Brüsszel 2017. szeptember

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*