fbpx

Radioaktív vaddisznók Svédországban

0

31 évvel a csernobili katasztrófa után, a légkörből csapadék útján a földbe került cézium izotóp ma is több problémát okoz – nem csak –, Svédországban. A napokban már az ország északi területein is ejtettek el a biztonságos határértéknél tízszer nagyobb sugárdózissal fertőződött vaddisznót. A terítékre hozatal Gavle környékén, Stockholmtól 170 kilométernyire történt.

Az utóbbi egyed volt a legsugárfertőzöttebb, amit valaha mértek – mondta Ulf Frykman környezetvédelmi tanácsadó a The Daily Telegraphnak.

A vaddisznók minden más vadnál több céziummal szennyezett földdel kerülnek kapcsolatba, elsősorban táplálkozási módjuk miatt, ezáltal szervezetük nagyobb sugár dózisnak van kitéve. A szarvasfélék által fogyasztott növények ugyanis jóval kisebb mennyiségben tartalmaznak céziumot.

A svédországi mezőgazdasági termelők legnagyobb félelme, hogy a vadászok az emberi fogyasztásra alkalmatlan, sugár szennyezett vaddisznókat nem fogják az állományból kivenni. Aminek a következménye, hogy számuk megsokszorozódik ami nagyobb vadkárt eredményez az erdőkben és a vetésekben.

Forrás: National Post

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*