fbpx

Trófeaszemle Gyótán

0

Szeptember 27-én – egy nappal a kihelyezett trófeabírálatot követően – rendezte vadászházában a Gyótai Vadásztársaság a hagyományos trófeaszemléjét, ahol az idei szezonban terítékre került gímszarvas bikák agancsai kerültek szakmai közszemlére.

Tibáld Béla a társaság elnöke köszöntötte a szép számban megjelent szakmai közönséget, majd Ozvári Zoltán tájegységi fővadász kürtjéből felharsant az „Üdvözlés”. Borosán István vadászmester értékelésében mindenekelőtt megköszönte a hivatásos vadászok, kísérők és a lelkiismeretes gondnok asszony, Ildikó kiváló munkáját, majd összesítette az eredményeket. Az idei szeptemberi, bőgési szezonban 21 gímbikát hoztak terítékre a vendégek, amelyből 6 volt tíz kilogramm feletti, kimagasló trófea, egy pedig kimondottan kapitális, 13,58 kilogramm trófeatömegű. A terítékre került bikák átlag életkora 9 év, átlagos tömegük pedig 8 kilogramm feletti. A hivatalos bírálaton négy arany, öt ezüst és öt bronzérmes agancs került díjazásra. Az előbbiek azonban nem teljesen tükrözik a Gyótai Vadásztársaság gímszarvas gazdálkodását. Borosán István kiemelte, hogy az eddig terítékre került, zömmel idős és középkorú egyedek mellé a vadászati főszezon végéig további 30 fiatal, az állományba nem való egyedet kell elejteni, amely a most kimagasló átlagos trófeatömeget 5-6 kilogramm közé, míg az átlagos kort hat évre csökkenti majd. Véleménye szerint, a fiatal korban való selejtezés – a csaposok esetében is – és a jó képességű egyedek maradéktalan kímélete a gyótai szarvas gazdálkodás és az évek óta kimagasló eredmények záloga. A beszámoló végeztével a megye minden szegletéből érkező érdeklődők körbejárhatták, megtekinthették az ízlésesen, egyenként trófeaállványra montírozott agancsokat a vadászház udvarán. Miközben szakmai és baráti beszélgetéseket folytattak a szarvas gazdálkodásról és az idei bőgési tapasztalatokról. A házigazda Gyótai Vadásztársaság, a szemlét követően vendéglátással kedveskedett a megjelent szakmai közönségnek. Borosán István vadászmester szerint a bikát már négy éve ismerték, ekkor 8 év körülinek taksálták és már 10 kg felettinek ítélték. Nem találták érettnek a bőgőhelyét az üsztői vadföldön megbízhatóan tartó bikát a következő években sem. Napra pontosan az idei elejtését megelőzően egy éve készült – és a szemlén kiállított – fotón még mutatta a trófea a fejlődés lehetőségét.

Az idei évben a vadászmester által megfigyelt bikát annak a Rudolf Sellner nevű 80 éves, régóta visszajáró osztrák vendégüknek tartogatták, aki az elmúlt három évtizedben mintegy 50 gímbikát hozott terítékre a társaságnál, közülük több 10 kilogramm felettit is.

13,58 kg, 238,85 IP, elejtő: Rudolf Sellner, kísérő: Horváth Róbert, utánkereső: Ozvári Zoltán

Az esti vadászaton – ahol a gímbika sebzésre került – a kísérő Horváth Róbert hivatásos vadász volt, a reggeli eredményes utánkeresést pedig Ozvári Zoltán végezte.

Az előzetes bírálaton a trófea tömege 13,58 kilogramm lett, ezzel eddig az idei legkiemelkedőbb Somogy megyében, míg nemzetközi pontszáma pedig 238,85 IP. A vadászmester szerint a tavalyi fotót elemezve a koronaágai kissé rövidültek az előző évhez képest, de a körméretei fejlődtek. A bírálaton a korát 12 évesre becsülték.

Forrás: OMVK / Kemenszky Péter

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*