fbpx

Budakeszin tartottak értékelést

0

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő területeken a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei életközösség egyensúlyának fenntartása, valamint az erdők közjóléti szerepének és természetes tűrőképességének megfelelő vadsűrűség biztosítása. Ez a gondolat határozta meg a 2017. évi gím trófeaszemlét, az idei bőgési idény szakmai értékelését is, amelyet Gősi István, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettesének megnyitója után Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke tartott a Budakeszi Arborétumban.

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdő- és vadgazdálkodását is a természetességre való törekvés jellemzi. Az örökerdők életközösségében igencsak sokrétű kölcsönhatások működnek a növényzet, az állatvilág és a talaj között, az erdőgazdálkodónak is ezt a holisztikus, az erdei ökoszisztéma egészére kiterjedő szemléletet kell követnie. Gondoljunk csak bele, hogy például egy fafaj eltűnése milyen hatással lehet a vele szoros szimbiózisban élő vadállományra.

„A fenntarthatóság szakmai szabályai alapján kezelt örökerdők ökoszisztémájának legfontosabb ismertetőjegye az, hogy képes megújítani magát, minden faj megtalálja a biológiai tulajdonságainak megfelelő élet- és növekedési feltételeket. Mindez a világszerte jelentkező klímaváltozás negatív hatásai, illetve egyes invazív fajok térnyerése miatt különösen fontos. A külső tényezőkből és a klímaváltozásból fakadóan olyan vadgazdálkodásra van szükség, amely ép, működőképes és fajilag sokszínű erdei életközösség kialakulását teszi lehetővé, a legnagyobb tekintettel ezekre a kényes kölcsönhatásokra. E szakmai törekvés egyik legfontosabb eszköze az a vadállomány-szabályozás, amely az erdő tűrőképességének megfelelő vadsűrűséget és biológiai értelemben megalapozott egészséges populációszerkezetet eredményez. A természetes erdőben az ott található táplálékon élő, jó kondíciójú vad egy fontos visszajelzés erdeink természetességéről és egészségi állapotáról” – foglalta össze a Pilisi Parkerdő Zrt. vadgazdálkodási gyakorlatát Csépányi Péter.

A főmérnök éves összefoglalóját követően Szabó Zoltán tájegységi fővadász fejezte ki elismerését, majd üdvözölte az erdőgazdaság vadgazdálkodás terén tett erőfeszítéseit, és szakmai köszönetet mondott a terepen dolgozó kollégáknak is.

A Pilisi Parkerdő öt vadászterületén a 2017. évi bőgési idényben összesen 172 gímbikát ejtettek el, melyből 148 darab trófeát állítottak ki a Budakeszi Arborétumban. A kiállított trófeák átlagos tömege 5,8 kilogramm, az átlagkor 8 év, az elejtett bikák 28 százaléka 10 éves vagy annál idősebb példány volt. A vadászati idényben elejtett és egyben a szemlén kiállított legnagyobb gímbika trófea 10,63 kilogramm tömegű volt.

Forrás: Lomniczi Gergely / Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*