fbpx

12. Trófeamustra

0

Október 6-án tartottak trófeaszemlét a Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészeténél, az ott elhangzottakat foglalják össze tömören a következő sorok.

A Bakonyerdő Zrt. vadászterületének nagy részén kitűnő élőhelyre lel a gímszarvas. Az idelátogató hazai vendégeken kívül, többek között osztrák, német, finn és svéd vendégek 156 bikát ejtettek el bőgésben. A trófeasúly átlagosnak mondható az idén, kiemelkedő képességű egyedet nem ejtettek el a vendégek. Az érmesek aránya korábbi évekhez hasonlóan alakult jelen idényben is.

Vadászterületeink felén lehetőséget kaptunk a fenntartható erdőgazdálkodás mellett, minőségi vadgazdálkodás folytatására a következő húsz évben, ami nem csak lehetőség, de nagy felelősség is egyben, hiszen ahhoz, hogy hasznosítsunk, először ápolnunk kell. Az általunk kezelt erdőkben élő gímszarvasok nem vetekedhetnek az agancsokat tekintve a délnyugati megyékben élő társaikkal, de olyan géneket hordoznak, amelyek csak a Bakonyra jellemzőek. A bakonyi tájegység elkülönülten nyúlik el Veszprém megyében és ennek társaságunk egyik meghatározó vadgazdálkodója. Ezen elhatárolódás okán végzünk kutatásokat, ahol az állomány korösszetételének vizsgálata során nemcsak az elejtett gímszarvas bikák, de a nőivarú egyedek korának megállapítása is célunk, ami hozzájárul az eredményesebb jövőbeni gazdálkodáshoz. A középkorú még fejlődőképes, vagy kiemelkedő tulajdonsággal rendelkező bikák kímélete, a kellő számú gyenge fiatal egyed elejtése mellett, a takarmányozásra és élőhelyfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetünk.

Forrás: Istvánffy Alexandra / Bakonyerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*