fbpx

Borsodi trófeamustra Háromhután

0

Igazi őszi időben rendezte meg a 9. trófeamustráját az ÉSZAKERDŐ Zrt. A Háromhutai Vendégháznál a társaság vadászterületeiről származó 82 trófeán túl, további 19 másikat is bemutattak.

A résztvevőket Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Beszédében úgy fogalmazott, hogy átlagosnak mondható az idei bőgési idény. Kijelentette, hogy az erdészeti társaság területén kiemelkedő agancsár nem esett. Az elmúlt két idényben 11 kiló fölötti bikák is voltak, most azonban a 9 kilót nem sikerült túllépni. Zay Adorján – a hagyományokhoz híven – elismerést adott át az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2016/2017-es vadászati idény legjobb hivatásos vadászának. A muflon kos elejtési lehetőséget ifj. Hudák László, a Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdész-vadásza érdemelte ki.

A vadászati hatóság részéről a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal földművelésügyi osztályvezetője értékelte a bőgést. Berta Béla azt mondta: változatos volt az agancsfelrakási időszak 2017-ben. A szarvasbőgés szeptember elején kezdődött a megyében, a fő időszak 15. és 25. közé esett, de helyenként 1-2 napra elcsendesedett az erdő. Az új üzemi ciklus első évében 63 vadászterületről mutattak be összesen 420 trófeát. Az átlagtömeg 5,4 kilogramm volt, az érmes arány 34 százalék. A legnagyobb pontszámú, 231 pontos bika a zempléni Májpataki Vadásztársaságnál esett, a legnagyobb tömegű pedig 10,52 kilós lett, ezt a Tornavidéki Vadásztársaságnál hozták terítékre. Berta Béla kijelentette: az előttünk álló húszéves ciklusban a minőség javítására kell törekedni, a mennyiséget viszont visszább kell szorítani. A populáció nagyságát a terület vadeltartó képességéhez kell igazítani, hiszen a trófeaminőségét lerontja a túlzsúfolt gím populáció.

Szentléleki Tibor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője arról számolt be, hogy a társaság nyolc vadászterületen, mintegy 90 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Ebben a bőgési időszakban 92 bika került terítékre a vadászterületeken. Négy 8 és 9 kiló közötti bika esett, a legnagyobb (8,62 kilós, 203 pontos) a Dél-Bükki Erdészet területéről került ki. Idén az eddigi legnagyobb, 5,59 kiló lett az átlagtömeg, az érmes arány pedig 35,8 százalék – vont mérleget az osztályvezető.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*