fbpx

Trófeaszemle a SEFAG Zrt.-nél

0

A SEFAG Zrt. október 26-án tartotta a 2017-es év bőgési és barcogási időszakában esett bikák trófeaszemléjét a Lábodi Vadászerdészet Lábod-Nagysallér Vadászháznál. Az erdőgazdaság rekord-„termését”, az összesen elejtett 159 gímszarvasból 124-nek, valamint 58 dámnak az agancsát tekinthettek meg az érdeklődők az igazi, ősz végi napsütéses időben. Elsőként Barkóczi István vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket, kiemelve kollégáit  áldozatos munkájukat, melynek eredménye az említett szép teríték adat. Beszédében elmondta, hogy az általuk kezelt vadászterületek – melyek összességében az ország legnagyobb vadgazdálkodójává teszik a SEFAG Zrt.-t – kiemelt vadfaja a gímszarvas, mely árbevételük jelentős részét adja.

Az idei évben elejtett gímbikák statisztikáját dr. Varga Gyula osztályvezető ismertette, melyből kiderült, hogy soha nem volt ilyen eredményes évük. A korábbi esztendőkben a bőgési időszakban 130 körüli agancsár került terítékre, idén pedig majdnem 20 százalékkal több.

A több, mint másfél száz trófea átlagtömege 7,57 kilogramm, a bikák átlagéletkora – a bíráló bizottság szerint – 8,6 év. Talán nem elhanyagolható adat, hogy az elejtett bikák 40 százaléka idős korosztályból került ki, azaz legalább 10 évesre minősítették.

25 trófea kapott arany-, 50 ezüst-, és 43 bronz minősítést. Ezáltal az érmesek aránya 74 százalék. Ezek közül a legnagyobb, melyről korábban már beszámoltunk, a Nyugat-Zselicben esett. Trófeatömege 12,75 kilogramm, pontszáma 238,93 IP.

Az osztályvezető kiegyensúlyozottnak értékelte a gímszarvas gazdálkodást vadászterületeiken, és kiemelte, hogy ez, mintegy 50 fő évről-évre végzett szakértelmét dicséri.

(Szerkesztői megjegyzés: az itt olvasható adatok és a Magyar VADÁSZLAP novemberi lapszámában található „Szeptemberi mérleg” című cikkben szereplő adatok közötti eltérés nem pontatlanság, hanem az előzetes bírálatok és a végleges bírálat között lévő különbség.)

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*