fbpx

Országos Vizsla Főverseny eredményei

0

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségével (MEOESZ) együttműködve idén is megrendezte a 2016-ban hagyományteremtő céllal újjáélesztett Országos Vizsla Főversenyt. A döntőnek ismét Soponyán, a VADEX Zrt. Ökoturisztikai Központja adott otthont a döntőnek október 13 és 15 között. Az eseményről videós tudósítás is készült a Hazai Vadász Magazin jóvoltából.

A pénteki nap az előkészületeké volt, sor került a versenyzők és az ebek regisztrációjára, majd a bírói értekezletre és a sorszámhúzásra.

A szombati megnyitón dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára beszédében örömét fejezte ki, amiért már másodjára nyílt alkalma részt venni az eseményen. Aláhúzta a verseny fontosságát, hangsúlyozva a magyar ebtenyésztés helyzete megkívánja, hogy sok figyelmet fordítsunk erre a témakörre. Emlékeztetett, hogy a 2015-ben módosított Vadgazdálkodási törvény is több ponton külön szól a vadászkutyákról. A Főverseny jelentőségét tovább emeli szerinte, hogy annak története 1971-ig nyúlik vissza, aktualitását az is adja, hogy – akárcsak abban az évben – 2021-ben Magyarország ismét Vadászati Világkiállítást rendez majd, amelyen természetesen kiemelt szerep jut a vadászati kinológiának. Külön megjegyezte, örvendetes, hogy a MEOESZ változtatott korábbi szemléletén, és a küllem mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vadászkutya fajták esetében a teljesítményre.

Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója megköszönte, hogy az állami erdőgazdaság immár másodszor biztosíthatja a megmérettetés helyszínét. Megjegyezte, hogy a cég munkatársai időt és energiát nem kímélve dolgoztak a versenyhelyszínek előkészítésén. A megnyitó napját még egy trófeaszemlével is színesebbé tette a cég, hogy a közönség a vadászat egy másik, ugyancsak látványos szegmensével is megismerkedhessen. Ezzel összefüggésben beszámolt arról, hogy igen jó idénykezdetet tudhat maga mögött az erdőgazdaság, és több tényadatot is megosztott a közönséggel.

Dr. Sándor Gyula, az OMVK Kinológiai Szakbizottságának elnöke mindenekelőtt gratulált a döntőbe jutott versenyzőknek, és megköszönte a befektetett munkát, energiát nekik és a bíróknak is. Külön köszönetet mondott a fővédnökségért dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének, a részvételért dr. Bitay Márton Örsnek, a támogatásért a díjakat felajánló állami erdőgazdaságoknak és a helyszínért külön a VADEX Zrt.-nek. Az OMVK-nak pedig az ötlet felkarolásáért jár hála, aminek révén a komoly szakmai múlttal büszkélkedő verseny feltámadhatott. Az érdeklődő közönség figyelmét felhívta a versenyhez kapcsolódó vizslás bemutatókra és a Főverseny történetét bemutató tárlatra is.

A két versenynapon a látogatók számára bírók kommentálták az egyes versenyszámokat, illetve válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A megmérettetésen két mezei és két vízi helyszínen tizenhárom bíró minősítette a vizslák és vezetőik munkáját: Agyaki Gábor (vezetőbíró), Bagi ZsoltEppel JánosEppel PéterFüzesi Tamásdr. Herger LászlóMaróti BélaMikola GézaPomázi ÁgostonPoroszlai RóbertSzénási JánosSzikinger János és Tapasztó Sándor.

Az első versenynapot egy szakmai konferencia zárta, amelynek előadásai részben kikacsintottak a vizslázásból. Agyaki Gábor a kutyakiképzésről tartott előadást, amelyben saját évtizedes tapasztalatait is ismertette. Poroszlai Róbert a vadászkutyák az apróvad-gazdálkodásban betöltött szerepéről beszélt, tartalmas tényadatokkal alátámasztva ennek fontosságát.

Keresztes János egy régi-új hagyományos vadászati módot, az vadgazdálkodási jogszabályok módosításának hála ismét engedélyezett agarászatot mutatta be. Kiemelve annak elmúlt, viszontagságos évtizedeiről, az Országos Agarász Egyesület szerepéről és az aktualitásokról.

A vasárnap délelőtt még versenyzéssel telt, majd koradélután az ünnepélyes zárásra került sor. Ezen Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára köszönetet mondva a szervezőknek, a bíráknak és a versenyzőknek úgy fogalmazott „a vadászkutya – úgy is, mint vadásztárs – elengedhetetlen a jó, eredményes vadászathoz”. Elismerését fejezte ki, amiért a vizslavezetők többletmunkát vállalnak a hivatásukon felül, ami meg is hozza az eredményt. Dr. Sándor Gyula záróbeszédében szintén külön mondott köszönetet a VADEX részéről az előkészületekben is aktívan résztvevő Tapasztó SándornakAgyaki Gábor vezetőbírónak és Kovács Gábornak, az OMVK főmunkatársának, aki a szervezésben működött közre tevékenyen.

Agyaki Gábor a versenyt értékelve – a legtöbb bíróval egyetértésben – úgy látta, hogy a döntőig eljutó kutyák és vezetőik már ezzel is igen komoly teljesítményt nyújtottak. Tették ezt annak ellenére, hogy látszott: az ebek fáradtak, ami nem csoda, hiszen nem kevés versenyen és munkán vannak túl. A fáradtság leginkább az elhozásokban mutatkozott meg, de ezzel együtt parádés munkákat láthattak a bírók. Rátérve az eredményhirdetésre összefoglalva elmondta „a szombat reggel induló 16 kutyából három esett ki a versenyből, miután két feladatot 0 ponttal zárt, a megmaradó 13-ból pedig kettő minősítés nélkül zárta megmérettetést”.

  1. Agócs Attila és Junior-Fauna V.H. Molehout(Somogy megye) – díja: dr. Carl Tabel „A mindenes vadászkutya” című kötete valamint egy legfeljebb 6 kilogrammos agancstömegű gímbika elejtésének lehetősége a SEFAG Zrt. felajánlásából.
  2. Bíró Tamás és Micskei Vida(Fejér megye) – díja: Uwe Tabel „A vércsapán” című kötete valamint egy 3,5 kilogrammos agancssúlyú dámbika elejtése a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. felajánlásából.
  3. Godó Zoltán és Tiszatáji Vadász Bájos (Csongrád megye) – díja: Ősi Zsolt „Vizsláskönyv” című kötete valamint egy vaddisznó süldő és tarvad elejtésének lehetősége két éjszakára szóló szállással, ellátással a Bakonyerdő Zrt. felajánlásából.

Emellett az első három helyezett 12 kilogrammos Happy & Fit kutyatáppal is gazdagabb lett az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. jóvoltából és egy-egy OMVK plakettet is hazavihettek. A jutalomkönyveket a Nimród Vadászújság ajánlotta fel.

Soponya (fotó: OMVK | Földvári Attila)

Soponya (fotó: OMVK | Földvári Attila)

A versenyen több különdíj is gazdára talált.

  • Dr. Horváth Éva (kutyája: Malomközi Ilex) a legjobb női vezető lett, díja egy VADEX ajándékcsomag és Szloboda István felajánlásából egy bőr nyakörv és egy póráz.
  • Kreszl Zsolt kutyája, Cliff von Nordstrand a legjobb élő kacsa utáni kajtatásért járó díjat érdemelte ki: a VADEX Zrt. ajándékcsomagját és az OMVK plakettjét.
  • Farkas Tamás kutyája, Fülöpi Fürjész Adria a legjobb vadmegállásért járó díjat, a VADEX Zrt. ajándékcsomagját és az OMVK plakettjét kapta.
  • Bíró Tamás és Micskei Vida az OMVK Fejér megyei Területi Szervezete által a legjobb megyei kutyának és vezetőjének felajánlott kupát érdemelte ki.
  • A legszimpatikusabb bírónak járó díjat – amelynek odaítéléséről a vizslavezetők dönthettek – Tapasztó Sándor kapta.

Minden induló a VADEX Zrt. felajánlásából egy ajándékcsomaggal térhetett haza.

További képek az OMVK facebook oldalán itt találhatóak.

A Hazai Vadász Magazin felvételeit az OMVK honlapján lehet elérni ide kattintva.

Képek: Földvári Attila.

Forrás: Földvári Attila / OMVK

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*