fbpx

Máté Bence hatodszor a csúcson

0

November 7-én kedden este adták át az idei „Az Év Természetfotósa” pályázat díjait. Az évek alatt kialakult szokás szerint a budapesti Természettudományi Múzeumban rendezett eseményen megnyitották a legjobb képekből összeállított kiállítást, és bemutatták a fotóalbumot is.

naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége immár 25. alkalommal írta ki Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2017”, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen mintegy 3000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A díjakat 2017. november 7-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2017 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg.

Máté Bence (középen, maszáj népviseletben) és Potyó Imre (jobbra) várják a fődíj bejelentését. Bajomi Bálint www.bajomibalint.hu

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 1990-ben alakult meg. Mint azt dr. Kalotás Zsolt a mostani album bevezetőjében meséli – és amiről a díjátadón is sztorizott – az első fotópályázatot akkor írták ki, amikor 1993-ban megünnepelték a Magyar Madártani Intézet 100. „születésnapját”. Egy olyan sorozat, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Idén ebben a szellemben írta ki a szövetség immár 25. alkalommal „Az Év Természetfotósa” pályázatot, amely névadó támogatója az idén a Lenergy Magyarország Kft.

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet teljes nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt az is, hogy melyik képre hány pontot adott az elismert szaktekintélyekből álló zsűri.
Az idei pályázati kiírás újdonságaként a naturArt meghirdette, hogy „Az Év Természetfotósa” versenyben csak olyan képek számítanak, amelyek csak a fotós saját teljesítményének, kreativitásának, természetismeretének köszönhetőek. Így pl. a fizetős lesekből készült fotók itt nem számítottak.

A díjátadó előtti sajtótájékoztató. Balról jobbra Fáth Péter, Gaál Péter és Csorba Gábor. Bajomi Bálint www.bajomibalint.hu

Az idei pályázat „a gigászok csatáját” hozta, hiszen mind Máté Bence, mind Daróczi Csaba fantasztikus 25-25 képet adott be a pályázatra. Ezekből Bencének 19, Csabának 13 képe került a falra. Mindkettő fantasztikus teljesítmény. Máté Bence hatodik alkalommal nyerte el legmagasabb természetfotós elismerést Magyarországon, és lett „Az év természetfotósa”. Így ő nyerte el az idei pályázat fődíját, egy Olympus OM-D E-M1 Mark II kamerát és a hozzá tartozó profi objektívet az Olympus Czech Group S.R.O. Magyarországi Kereskedelmi Képviselete ajánlotta fel.

A zsűri „Az év természetfotója” kitüntető címet Potyó Imre: Téli szárnyak c. alkotásának adományozta – ő a 220Volt webáruház különdíját kapta meg. A nyeremény egy tetszőlegesen összeállított és szabadon változtatható fotós felszerelés egy évig történő használata összesen 1 millió 220 ezer forint értékben.

Az év búvárfotósa Tökölyi Csaba lett.
A pályázat utolsó fordulójába jutott 125 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2017. november 8. és december 31. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatását idén is a Canon vállalta a legújabb 12 színes Canon PRO-4000-es nyomtatóval.

Újdonság, hogy először kerülnek a kiállított képekre QR kódok. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.
Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói – Magyarország 2017 című kötetbe is, amelyet a pályázat díjátadó ünnepségén – és egyben a kiállítás megnyitóján – mutattak be a közönségnek.
Máté Bence maszáj népviseletben jelent meg az eseményen, hiszen az utóbbi időszakban sokat fotózik Afrikában. A díjátadóra megújult a honlapja, amely a matebence.hu címen érhető el.

A díjnyertes fotók ide kattintva tekinthetőek meg.

Fotó: Bajomi Bálint

Forrás: greenfo

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*