fbpx

VIII. Nemzetközi Madárvédelmi Konferencia

0

Hazánk nemzetközi összehasonlításban is élen jár a szabadvezetékek madárbaráttá alakítása terén – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a VIII. Nemzetközi Madárvédelmi Konferencián.

A madárvilágot fenyegető egyik legsúlyosabb veszély a szabadvezetékeknél történő, áramütés vagy ütközés miatti elpusztulás, amelynek hazánkban becslések szerint akár 30 ezer madár is áldozatul eshet évente – mondta beszédében az államtitkár a MAVIR Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében megvalósult konferencián.

A 2008-ban létrejött Akadálymentes Égbolt megállapodás óta 3446 km hosszú vezetékszakaszon történt meg az oszlopfejek szigetelése, 120 km hosszú légkábelt cseréltek le földkábellel és 2724 láthatóság-növelő eszközt helyeztek ki az ütközéses balesetek csökkentése érdekében. Gyakorlatilag teljesen sikerült felszámolni a problémát a Hortobágyi Nemzeti Park belső törzsterületein, a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben és a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben – hangsúlyozta az államtitkár.

Azt is sikerült elérni, hogy mára mindhárom hazai, középfeszültségű szabadvezeték-hálózatot üzemeltető cég területén folynak vagy előkészítés alatt állnak újabb, nagyszabású projektek, amelyek révén további jelentős lépéseket tehetünk a madarak védelme érdekében. Az ilyen projektekkel leginkább az akut problémát jelentő vezetékeket lehet majd madárbaráttá alakítani, de fontosnak tartjuk, hogy a rendes, ütemezett felújítások, illetve az új szakaszok kiépítése során már eleve madárbarát vezetékek készüljenek – mondta az államtitkár.

Elmondta azt is: az Akadálymentes Égbolt megállapodásban megfogalmazott cél, vagyis hogy 2020-ig az összes, madarakra veszélyes vezetékszakaszt átalakítják, csak részben lesz teljesíthető, így a munkát tovább kell folytatni.

Forrás: FM sajtóiroda

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*