fbpx

Kaszáláskor menti meg az őzeket

0

Új korszakot nyit a vadvédelemben a Pöttinger által kifejlesztett SENSOSAFE rendszer, amely az idei Agritechnica kiállításon egy ezüstérmet is begyűjtött. Az innovatív megoldás egy olyan infravörös optikai szenzor, amely a kasza előtti sávot pásztázza, és észleli a vad jelenlétét.

A kaszálások idején – különösen az adott év első alkalmakor – rengeteg apróvad és őzgida esik a mezőgazdasági gépek áldozatául. A traktor vezetője nem veszi észre a vadat, hiszen azok lapulnak, kivárnak a magas növényzet között. A probléma megoldására eddig sok termelő a munkagépek elé csörgő láncokat erősített, ám a Pöttinger most elhozta a jövőt, amely minden eddiginél hatékonyabb lehet.

SENSOSAFE – A vad megmentője

Az elv első ránézésre hasonló, mint a láncok esetében, hiszen a SENSOSAFE vadvédelmi berendezést is a kaszálógépek elé kell rögzíteni. Ebben az esetben azonban nem a vad megriasztása a cél, hanem annak érzékelése. A szenzor észleli az élőlény testhőmérsékletét, és valósidejű jelet küld a traktor hidraulikájára, amely azonnal kiemeli a kaszát, ezáltal megmenti vadat.

A módszer alkalmazásának legfontosabb oka az állatok védelme, ám az sem mellékes szempont, hogy a gazdálkodók közvetlenül is hasznot remélhetnek a SENSOSAFE alkalmazásából. A drasztikus módon elhullott vad részei ugyanis így nem szennyezik be a lekaszált szénát, a toxinok tehát később nem veszélyeztetik a haszonállat-állományt.

A hannoveri Agritechnica kiállításon ezüstérmet kapott fejlesztés az osztrák Pöttinger Landtechnik GmbH munkatársait dicséri.

Forrás: erdo-mezo.hu / Gribek Dániel

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*