fbpx

Lengyel módszer a vadkár drónos felmérésére

0

A drónok erdőgazdálkodásban és vadgazdálkodásban betöltött szerepéről, a modern módszer alkalmazási területeiről már korábban is számos cikkünkben beszámoltunk. A vezető nélküli légi járműveknek a vadkár és más, különböző természeti károk felvételezésében is nagy szerepük lehet a jövőben. Ezt bizonyítja az is, hogy a hannoveri Agritechnica kiállítás ezüstérmes innovációi között a lengyel Agrocom Polska intelligens vadkár és természeti kár azonosító rendszere is helyet kapott.

A mezőgazdasági területen keletkezett természeti- és vadkár felmérése sok esetben komoly nehézséget okoz, az eredmények gyakran megkérdőjelezhetők, pontatlanok. Erre nyújt megoldást a Smart Crop Demage Identification (SCDI). A négyrotoros drónra felszerelt 3D-s, nagy képfelbontású kamerarendszer, légi fényképezéssel és LIDAR képfeldolgozással képes behatárolni és felmérni a kárt szenvedett területet. Ráadásul a készülékkel hagyományos felvételeken is rögzíthető a kártétel. A módszer amellett, hogy pontos, rendkívül gyors is, sok terepi munkát megspórol a terület tulajdonosának, a vadgazdálkodónak vagy a kárfelmérőnek.

Működése

Működése

A lengyel fejlesztésű Smart Crop Demage Identification kárazonosító rendszer új távlatokat nyit a vitás vadkár ügyek tisztázásában, és azok egységes kezelésében. Nem véletlen tehát, hogy az Agritechnica kiállításon bemutatott rengeteg újdonság közül a szervezők az Agrocom Polska innovációját is kitüntették.

Forrás: Gribek Dániel / Erdő-Mező Online

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*