fbpx

Rekordok éve a Pilisi Parkerdőben

0

A főváros környéki erdőterületen a természet és az ember évezredek óta együtt él. Idén mindkét aspektus tekintetében gyarapodásnak örülhetett a Pilisi Parkerdő: az egyébként is gazdag erdei élőhelyeken új fajok jelentek meg, miközben a természeti kincsekre és a turisztikai létesítményekre kíváncsi látogatók létszáma is csúcsokat döntött. Mocsári teknős, rétisas és fekete gólya, 20 ezer fő egyetlen kilátóban, tizenötezernél is több erdei iskolás gyerek. Nézzük tehát, 2017 során mi mindennek örülhettünk a Pilisi Parkerdőben!

A természetben dolgozó erdészek számára az erdei életközösség folyamatos gyarapodása és a biológiai sokféleség megőrzése a legfontosabb. Napjainkban igen ritka és örömteli eseménynek számít, ha őshonos fajok spontán visszatelepüléséről hallhatunk híreket, nem pedig fajok esetleges megfogyatkozásáról, vagy agresszívan terjedő idegen, invazív növények és állatok megjelenéséről. A Pilisi Parkerdő 2017-ben egy ilyen ritka eseménynek örülhetett: egy régi-új faj, a mocsári teknős megtelepedésének.

Míg tavaly három új denevérfaj, a nimfadenevér, a tavi denevér és a fehértorkú denevér bukkant fel a térség erdeiben, idén a különös odafigyeléssel ápolt vizes élőhelyek gazdagodtak. Nyár elején több olyan kistóban jelent meg és rakott tojást a mocsári teknős, amiket az erdőgazdaság szakemberei a „Parkerdő természetesen” természetvédelmi program keretében, uniós támogatás segítségével állítottak helyre.

Az erdei ökoszisztéma sokszínűsége szempontjából örömteli eredmény még, hogy a Pilisi Parkerdőben ismét fészkelt és sikeresen kiröptette fiókáit a visszatérő feketególya és rétisas pár. A fészkelési időben mindkét védett madárfaj különös nyugalmat igényel, emellett magas fákkal benőtt, vízállásokkal és patakokkal tarkított, változatos élőhelyet, amelyet a jelek szerint megtaláltak a Pilisi Parkerdőben. Bízunk benne, hogy jövőre is visszatérnek az örökerdőkben kialakított fészkelő helyeikre, és újabb életerős fiókákat nevelhetnek e ritka madarak.

Ehhez minden feltételt biztosítanak a pilisi erdészek és a célirányos szakmai továbbképzések, hiszen a 2017-es munkálatok során további 2000 hektárral gyarapították az örökerdők területét: így már összesen 16 ezer hektáron kezelik úgy az erdőket a főváros környékén, hogy a folyamatos erdőborítás fenntartása képezi a szakmai munka legfőbb célját. A Pilisi Parkerdő ezzel országos szinten is élen jár e kíméletes erdőgazdálkodási mód bevezetésében.

A változatos és látványos erdőképet nyújtó erdők pedig természetszerűleg egyre több látogatót vonzanak. A parkerdők egyik legfontosabb funkciója, hogy egészséges kikapcsolódási és rekreációs lehetőségeket biztosítsanak a főváros környéki lakosság számára, amely cél teljesülését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2017-es év több turisztikai létesítményben is rekord látogatottságot hozott.

predikaloszeki-kilato

A leglátványosabb a „hagyományos”, bakancsos kirándulóhelyek nagy népszerűsége, amit a legközelebbi településtől is csaknem kétórányi gyalogútra lévő Prédikálószéki-kilátó látogatottsági rekordja mutat a legszemléletesebben: a 639 méter magas hegycsúcsra fél év alatt mintegy 20 ezer kiránduló kapaszkodott fel.

Ezen túl keresettek voltak a Pilisi Parkerdő ismeretterjesztő foglalkozásai is, hiszen az erdészek 2017-ben minden eddiginél több szarvasbőgés-hallgató túrát indítottak, és az erdei iskolák is az eddigieknél több, összesen 15 ezer gyermeket fogadtak programjaikon.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*