fbpx

Nyilatkozott a VKE az éjjelátók használatáról

7

A Vadászati Kulturális Egyesület nyilatkozata az éjjellátókkal kapcsolatosan:

„A Vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény legutóbbi módosítása értelmében 2018. január 2.-tól a hivatásos vadász munkaköri feladatainak ellátásakor, illetve a vadász vadászata során éjjellátó keresőtávcsövet is használhat.

A Vadászati Kulturális Egyesület 27 éve fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a vadászatot, mint az ember és a természet viszonyának egyik legősibb formáját, méltóvá tegye nemes hazai hagyományainkhoz. A világon egyedülállóként a vadászati kultúra ügyét szolgáló egyesület eddigi tevékenysége fontos szerepet töltött be a vadászati hagyományok ápolásában, a vadászati kultúra terjesztésében, valamint a vadászati etika népszerűsítése terén.

A VKE nevéhez kötődik a Vadászat Etikai Kódexének kidolgozása is, amelyben megfogalmazásra került az Igaz vadászok tízparancsolata. Az 5. intelem így szól: „Adj esélyt a vadnak! A vad nem ellenséged, a vadászat nem háború.”

Számtalan előadáson, konferencián és kötetlen beszélgetés során hangsúlyoztuk már, hogy a vadászetika ügyét nem elsősorban a jogszabályokban megfogalmazottaknak kell előmozdítani, hanem sokkal inkább az egyének viselkedésének, önmérsékletének, erkölcsi normáinak.

Mi, a Vadászati Kulturális Egyesület vezetősége és önkéntes segítői töretlenül hiszünk az önmérséklet és a példamutatás erejében, ezért ezúton rögzítjük, hogy a törvény adta lehetőséggel nem kívánunk élni, így éjjellátó keresőtávcsövet a továbbiakban sem fogunk használni.

Erre kérjük tagjainkat és vadászbarátainkat is!

„Ha minden esély a vadász mellett van, nincs a sikerben semmi öröm. Ezért nem egyeztethető össze a vadászbecsülettel a technika minden rendelkezésre álló eszközének a kihasználása.”

Csathó Kálmán

Megosztás

A szerzőről

7 hozzászólás

  1. Seres Tamás be

    A VKE eme nyilatkozatainak megfogalmazói, lámpázzanak, sebezzenek, gyomrozzanak, lőjék a kocát, továbbra is szaporítsák eredményesen az aranysakált, A SAJÁT VADÁSZ TERÜLETÜKÖN! NEM ÉRTEK EGYET A NYILATKOZATUKKAL!

    • Gálos Csaba be

      Nem értem az összefüggést a “sebzés és a gyomrozás”, valamint az éjjellátó kereső technika között. Ezt egy sima freudi elszólásnak érzem az író részéről aki feltehetően eddig is vastagon tett a törvényi tiltásra és elektronikus képátalakító céloptikát (is) használt a “vadászata” közben. Nem tartom vadászatnak azt a fajta tevékenységet, amikor olyan messze megyünk a technológiai fölényünk kihasználásában, mint az éjjellátó technikák vad elleni felhasználása. A Vad nem lehet egy vadász szemében minden áron elpusztítandó objektum, vagy ellenség. Ezt főként a vadkárral történő hamis önigazolás mondatja velem, mert ahogy a kukorica térden felül ér, semmilyen plusz segítség sem nyújt semmilyen megoldást a vadkár ellen. Az egyéb vadászatokon meg ugye eddig is tilos volt, még a lámpa használata is…… A disznó után lassan a szarvas és a dám is az éjszakai életmódot folytatók táborát erősítik majd, ennek oka semmi más, mint a folyamatos zaklatásuk lámpával, infrával, hőkamerával, stb…. Mi magunk generáljuk a problémát, aztán ezt jól elfeledve, további baromságokkal próbáljuk azt megoldani, ezzel leplezve kapzsiságunkat és vadászati tehetségtelenségünket. Ahogyan a hagyományos vadászati módokat űzők már megnyilatkoztunk ebben a témában, úgy üdvözlöm a VKE nyilatkozatát is és remélem, hogy lesznek még sokan, akik belátják, hogy nem ez a vadászat jövője, mert az egyenértékű az oly sokat előcitált, vadásznapokon szép ruhába bújva és áhítattal emlegetett “Nagy Elődök” arconköpésével.

      • Dabronaki Sándor be

        Kedves Csaba, Kedves Vadásztársak!
        A probléma igazából nem az éjjel látó! Volt, van, lesz, ahogy hitvány vadász is, kutyából nem lesz szalonna, ha rendőr áll mellette, akkor sem. A telhetetlenség és a kapzsiság alap emberi tulajdonság, amit el kell rejteni valami mögé. Még a nem létező éjszakai vadász baleseteket szokták elővenni.
        A legfájóbb az, hogy csak így falusiasan mondva a politika seggbe rúgta a “VADÁSZATOT”, kezdve vadászati vezetőinkkel, a kamarával és a VKE-vel befejezve, csak úgy egy hátsó sorban álló haver biztatására.
        Ennyi.

  2. Nyúlcsapás be

    A félreértése elkerülése végett:
    Attól, hogy a KERESŐ éjjelllátó használatát engedélyezték, még kell a lámpa a sötétben való lövéshez! Ha “rongy van a puska végén” továbra is lesznek sebzések és a sakál létszám sem lesz alacspnyabb. Sajnos akik eddig is használtak éjjellátó céltávcsövet, ezt az engedményt felhívásnak veszik keringőre…. Ha már így alakult, legyen éjjellátó kereső, de akkor legyen bűncselekmény az ilyen kategóriájú céltávcső birtoklása. Persze akkor a jelen puskások felétől bevonnák a vadászjegyet, viszont a vadászok megkapnák az igazukat. Ez így méltányos lenne és még belefér a természet tisztelete kategóriába. Már csak az alázatot kellene megtanulni!
    Tisztelet minden igaz vadásznak!

  3. Bulin István be

    Aki ezzel a Nyilatkozattal nem ért egyet az ne nevezze magát VADÁSZNAK. Aki Éjjellátó kereső távcsövet használ ugyan úgy sebezhet, gyomrozhat, lőhet (malacos) kocát stb. mint aki nem. A lövésben nem segíthet csak az észlelésben. Ja és elvileg éjjel csak vadkár- elhárításban vadászhatsz!!! ( vaddisznóra és szőrmés ragadozóra!!)

  4. Kerekes István be

    Aki használja, vagy használni fogja az éjjellátó keresőt, az ezután is fog sebezni, gyomrozni, mert az engedélyezés éjjellátó kereső távcsőre szól, nem pedig éjjellátó (infra) céltávcsőre.

  5. Kedves Seres Tamás, áruld már el, az éjjellátó keresőtávcső használata mennyiben gátolja a sebzést és gyomrozást?
    Semennyiben.
    Csak elszóltad magad.

Reagálj

*