fbpx

A természetfotózás türelemjáték

0

Akad arra is példa, hogy egyes vadfajokra éveket kell várni, mire lencsevégre kerülnek. Sokszor tehát türelemjáték a természetfotózás vagy filmezés, de felejthetetlen élményeket képes nyújtani ez a hivatás.

Nemrégiben sokakat meglepett annak a fotónak a története, amely egy hódot ábrázol, amint épp egy ágat cipel haza a víz alatt. Mint kiderült erre a felvételre a fotósnak négy teljes évet kellett várnia. A fénykép Franciaország nyugati részén, a Loire vidékén készült, és egy cseppet sem spontán pillanatot örökít meg.

Nem sokon múlott, hogy a hódok eltűnjenek az országból

A hódok jelenléte Franciaországban már-már szenzációs mentőmunka eredménye. A 19. században az eurázsiai vagy közönséges hód szinte teljesen kipusztult az országban, mivel bundája és az úgynevezett hódzsír miatt az állománya úgy megfogyatkozott, hogy alig száz példány maradt belőle a Rhone völgyében. De hála a védelme érdekében tett óvintézkedéseknek, mára mintegy tizennégyezer egyed népesíti be az ország vadregényes tájait.

Illusztráció

Illusztráció

A türelem hódot terem

A fotós Louis-Marie Preau a Loire vidékén nőtt fel, gyerekkora óta gyönyörködött az őt körbevevő vadvilágban, többek között a hódokban. Egyszer szemtanúja volt annak, ahogy egy állat egy ágat húzott haza, és eltökélte, hogy egy ilyen pillanatot ő is megörökít majd az utókor számára. Erre kellett négy teljes évet várnia. Kitartását mi sem bizonyította jobban, mint, hogy képes volt éjszakánként akár két-három órát is búvárruhában a víz alatt tölteni, lesúlyozva a folyó fenekén, hogy végre lencsevégre kapjon egy cipekedő hódot. Munkáját sikere koronázta, a fotó azóta bejárta a világsajtót. Preau természetfotói szemet gyönyörködtetőek. Az alábbi oldalon bárki megtekintheti őket.

Lencsevégre kapták a világ legcsúnyább disznóját is

A jávai varacskos disznó populációja az 1980-as évek óta folyamatosan csökken a vadászat és az élőhelyük felszámolása miatt. Indonéz és brit kutatók lázasan azon dolgoztak már egy jó ideje, hogy megtalálják annak a módját, miként tudják ezeket a megfoghatatlan élőlényeket legalább megörökíteni. Ugyanis a Jáva szigetén élő fajból eddig még egy példányt sem sikerült befogni a természettudósoknak.

A jávai varacskos disznó mérete azonos az európai vaddisznóéval, csak soványabbak és nyújtottabb a fejük. A hímek orra mellett nagy varacskok, dudorok találhatók, innen származik a faj neve, és egyben emiatt is tartják a legcsúnyább disznófélének a világon. Azonban a kutatók épp e jellemzők miatt kíváncsiak rájuk, és mindent megtettek azért, hogy végre megörökítsenek egyet belőlük. A projekt végül eredménnyel járt. Automata kioldású fényképezőgépek és fotócsapdák egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy nemrégiben sikerült végre felvételt készíteni ezekről a titokzatos emlősökről.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*