fbpx

Az év …

0

Évről-évre szokás megválasztani a többi között az év emlősét, madarát, hüllőjét, kétéltűjét, rovarát, vadvirágát, gombáját, annak érdekében, hogy az adott évben választott fajra nagyobb figyelmet fordítsunk, valamint veszélyeztetettségének okait a nagyközönség elé tárja. Ennek köszönhetően – remélhetőleg – jobban odafigyelnek az érintettek a kiválasztott fajra, nemcsak az adott évben.

Az év emlőse a földikutya

Fotó: Schneider Viktor

Fotó: Schneider Viktor

A földikutya a Kárpát-medencében őshonos már kétmillió éve, egyedszáma napjainkra mégis rendkívül lecsökkent. A Földművelésügyi Minisztérium célja az év emlősének megválasztásával, az adott faj széleskörű ismertetése, valamint a veszélyeztetettségére történő figyelem felhívás.

Az év hüllője az elevenszülő gyík

Forrás: Wikipedia Commons

Forrás: Wikipedia Commons

A magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az elevenszülő gyíkot választotta az év hüllőjének. Szokatlan módon a hüllők között, az elevenszülő gyík a hűvös, nedves hegyvidéki területeket kedveli. A Kárpát-medence ritka maradványfaja még a jégkor viszontagságaihoz alkalmazkodott, szaporodási módja is emiatt különleges.

Az év vadvirága a kornistárnics

Forrás: Wikipedia Commons

Forrás: Wikipedia Commons

Már három éve koordinálja az év vadvirágának megválasztását a Magyar Természettudományi Múzeum. A kornistárnics a fehér tündérrózsát és az apró nőszirmot utasította maga mögé a szavazás során. Magyarországon 1982 óta védett, mivel több természetes élőhelye megszűnt vagy átalakult.

Az óriás szitakötő az év rovara

Óriás szitakötő

Forrás: Wikipedia Commons

Akik 2017. december 6-ig felkeresték a Magyar Rovartani Társaság honlapját, a közönséges keringőbogár, az óriás szitakötő és a tavi molnárpoloska közül választhatták ki az év rovarát. A szitakötő népszerűségét valószínűleg ártalmatlansága és impozáns megjelenése biztosítja.

Az év gombája a süngomba

Forrás: Wikipedia Commons

Forrás: Wikipedia Commons

A Magyar Mikológia Társaság honlapján a disznófülgomba, a honi csillaggomba mellett a süngombára lehetett szavazni. 2005-től nyilvánították védetté, gyógyhatása és fogyaszthatósága miatt valószínűsíthetően a gombászok tevékenysége miatt drasztikusan visszaszorult az előfordulási területe.

Az év hala a balin

Forrás: Wikipedia Commons

Forrás: Wikipedia Commons

A Magyar Haltani Társaság honlapján minden érdeklődő szavazhatott, a másik két jelölt a domolykó és a kövicsík volt. Az utóbbi időben csökkent a balin állománya, így 2018-tól már csak naponta egyet szabad megtartaniuk a pergetésért rajongó horgászoknak.

Az év madara a vándorsólyom

Forrás: RF

Forrás: RF

A vándorsólyom 1997 előtt, több évtizeden keresztül nem költött Magyarországon, a visszatelepítésre tett erőfeszítések azonban sikerrel jártak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az évforduló okán választotta az év madarának. A vándorsólymot a solymászok legkedveltebb vadászmadaraként tartjuk számon.

A kiemelt képet készítette: Schneider Viktor

Forrás: Németh András Nimród

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*