fbpx

Bocsánatkérést vár az agrárkamara a Magyar Közút Zrt. vezetőségétől

0

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke levélben szólítja fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőségét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a magyar gazdálkodóktól. A TV2 „Tények” műsorának január 11-i riportjában a cég szóvivője emberéleteket kért számon a gazdákon, amit a kamara vezetője felháborítónak tart.

A műsorban elhangzott: „Az egyre több vadbaleset egyik oka a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint az lehet, hogy az utóbbi időszakban a szántások egyre közelebb kerültek az utakhoz.” A cég szóvivője úgy nyilatkozott: „És hogyha betemetik az árkokat a gazdák, akkor a vad is könnyebben tud eljutni a burkolatra.” (A „Tények” január 11-i adása itt elérhető, a „vadas” híranyag 28:35-től látható.)

A hír kapcsán számos gazdálkodó fejezte ki felháborodását, amivel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetősége messzemenően egyetért. A NAK és vezetője leszögezi, a gazdálkodóknak nem érdeke az utak melletti árkok beszántása, illetve egy, akár kétméteres kerítést könnyen átugró szarvast mozgásában nem akadályoz semmilyen árok.

A műsorban elhangzott – téves ismeretekre alapozott – kijelentések miatt a kamara a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara Vadvilág Megőrzési Intézetének véleményét is kikérte a témában. A vezető szakmai intézet álláspontja megegyezik a kamaráéval és a felháborodott gazdálkodókéval. Az intézet szerint a vad egyedi viselkedésére a gazdáknak nincs olyan hatása, hogy azokért felelősségük általánosan kimondható lenne.

A közúti vadbalesetek kapcsán meg kell jegyezni, hogy az úttestek-útpályák melletti búvóhelyek, bokrosok, árokpartok, fasorok jelenléte sokkal inkább hozzájárulhat a balesetek keletkezéséhez. Ugyanis a takarásból kilépő vad a gépkocsivezetők számára az úttestre kilépésig a takarás miatt nem látható, megjelenésére ezért nem lehet felkészülni. A szakértők szerint a vadbalesetek csökkentésének egyik biztos módja hosszabb távon az utak melletti, mindkét oldali 5-10 méteres sík, csak fűvel borított sávok kialakítása lehet. Ezáltal az erdőből vagy például kukoricásból kilépő vad is időben láthatóvá válna. A szóvivő által mondottakkal szemben, az esetleges szántás miatt nem jut könnyebben az útburkolatig a vad, sőt – különösen a téli időszakban – hamarabb észlelhetőbb az autóvezetők által.

Forrás: NAK

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*