fbpx

Fogamzásgátlással a vaddisznók ellen?

0

Belgiumban egyre több problémát okoz a folyamatosan, dinamikusan növekvő vaddisznóállomány, ezért egy helyi polgármester a létszám csökkentését szeretné elérni, méghozzá fogamzásgátlás útján. A történet különösen érdekes annak fényében, hogy Flandriában 50 évig kihalt fajként tartották számon a vaddisznót, a vad 2006-ban tért vissza a területre, azóta viszont egyre több konfliktust okoz, hiszen bejár a településekre.

“A vaddisznók betegségeket terjesztenek, autóbaleseteket és mezőgazdasági kárt okoznak” – olvasható a The Telegraph január 29-én megjelent cikkében, amely arról ír, hogy Maurice Webers, Limberg polgármestere arra kérte a vadászati hatóságokat, hogy jelöljenek ki speciális etetési zónákat, ahol a vaddisznók megehetik a takarmány közé rejtett fogamzásgátlót. Választ azonban mindeddig nem kapott, a véleménye szerint „állatbarát” módszerrel kapcsolatban.

A fogamzásgátlók ilyen jellegű kijuttatásának azonban sok veszélye van, amire Thomas Scheppers erdészeti és természetvédelmi szakértő is felhívta a figyelmet. Az egyik, hogy a takarmányba kevert szert nem tudják a megfelelő dózisban a vad szervezetébe juttatni. Mivel a folyamatot nem lehet befolyásolni, a vaddisznók akár a kelleténél több fogamzásgátlót is elfogyaszthatnak, aminek komoly következményei lehetnek. Emellett a módszer nem szelektív, a kiszórt eleséget bármilyen vad – például védett madarak – elfogyaszthatja, így az egész ökológiai rendszer veszélybe kerülhet.

A szakember véleménye az, hogy a fogamzásgátlót távolról, injekciós puska segítségével kellene a vaddisznókba juttatni, ami szerinte humánosabb megoldás, mint a vadászat. A módszerrel kapcsolatban brit kutatók végeznek tanulmányokat.

A The Telegraph cikke emlékeztet, hogy novemberben Limberg régióban egyetlen este alatt 14 vad-gépjármű ütközés történt, amelyek során az autókban utazók nem sérültek meg komolyabban, a vaddisznók azonban minden esetben elpusztultak. Bár nem jellemző, arra is volt példa, hogy vaddisznók emberre támadtak az utcán.

Mindezek mellett a mezőgazdasági vadkár is egyre jelentősebb, az Antwerpeni Egyetem becslései szerint a gazdálkodók vesztesége a vaddisznók miatt éves szinten több százezer euró. A helyi szakemberek drónfelvételek segítségével kutatják, milyen mértékű is a vadkár.

Forrás: Gribek Dániel / Erdő-Mező Online

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*