fbpx

Ritka kisemlőst szaporítottak

0

A szirtiborzfélék családjába tartozó southern tree hyrax (Dendrohyrax arboreus) egy kicsiny afrikai emlős. A világ állatkertjei közül csak a csehországiban él. Ezért is számít szenzációnak, hogy most kölykök születtek az ostravai állatkertben.

Az utolsó szirtiborz ikerpár a közelmúltban született. A kisemlősöket korábban az állatkert látogatói elől elzárva tartották, de azóta már több utódjuk is született. 2016-ban az állatkert új pavilonjában már elhelyeztek egy hímet, és néhány napja egy nőstény is csatlakozott hozzá.

Egy másik párt viszont még mindig nem láthat a közönség. A két pár nőstény tagjai testvérek, még 2017 januárjában születettek ugyancsak ostravai állatkertben.

Az állatkert dolgozói nagy reményt fűznek ahhoz, hogy a fajt tovább tudják szaporítani. 2015 után csupán egyetlen nőstény maradt az állatkertben élő egyedek között. Egészen a múlt évig reménytelennek tűnt a fajfenntartás helyzete, de ez az egy nőstény végül két kis borzot hozott világra.

Mostanra már kilenc szirtiborz él Ostravában, négy hím és három nőstény. A két legújabb kölyök nemét még nem ismerik a gondozók. Az állatkert lakói jelentik jelenleg az egész Afrikán kívül fogságban élő populációt.

A szirtiborz Kelet-Afrikában mindenhol Eritreától a dél-afrikai Transvaalig, valamint Angola nyugati és déli részén megtalálható. Az ostravai állatkertben is fellelhető faj vadon csak a kelet-afrikai erdőkben él.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*