fbpx

Már elfoglalták fészküket a rétisasok!

0

Költéshez készülődnek a rétisasok a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Maros-ártérben.

A rétisas a legkorábban költő madárfaj a Kárpát-medencében. Az öreg példányok valószínűleg az egész telet fészkük közelében töltik, s már november-decemberben elkezdik tatarozni azt. A fiatalok rendszerint új fészket építenek maguknak.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban évente átlagosan 20-22 rétisas-pár rak fészket, telelni azonban ennél lényegesen többen járnak ide. Volt olyan esztendő, amikor Biharugra térségében több mint 100 egyed töltötte a hideg évszakot.

A napokban a Maros-ártérben járva megfigyeltük a fészkük környékén szorgoskodó rétisas-párokat, melyek már készülnek a tojásrakásra. Általában február elején 1-2 tojást raknak, melyekből 30-40 nap elteltével bújnak ki a fiókák. A költési időszak meglehetősen hosszú, a fiókák csak nyár elején válnak röpképesekké, s további 2-3 hónapig szüleik gondoskodására szorulnak, csak aztán tudnak önállóan táplálékot szerezni maguknak.

A rétisasok 4-5 éves korukban válnak ivaréretté. A fiatal példányok közül sokan kóborolnak a téli időszakban az alföldi tájakon. Januárban azonban a tojásrakásra készülő öreg párok elűzik a territóriumukról a kóborló fiatalokat.

Forrás: kmnp.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*