fbpx

Parkerdei hírcsokor

0

Gyorsan elolvadt a hó a Pilis magasabban fekvő területein is, így a hosszú hétvégén kirándulni indulóknak sáros utakra, a völgyekben megduzzadt vízfolyásokra kell számítaniuk. A Pilisi Parkerdő mégis számos izgalmas programlehetőséget kínál ezen a hétvégén is, amelyek közül kiemelkednek a nemzeti ünnephez kapcsolódó események.

 Kép forrása: parkerdo.hu

Kép forrása: parkerdo.hu

A nagy havat hozó télvégi időjárás után gyors olvadás kezdődött a Pilisi Parkerdő területén. Az alacsonyabb térségekben, a Gödöllői-dombságban, a Zsámbéki-medencében vagy a Budai-hegységben már teljesen elolvadt a hó. A magasabban fekvő, hegyvidéki területeken – mint például Dobogókő, a visegrádi Nagy-Villám vagy a Pilis-tető térségében – már csak mutatóban lehet néhány foltot látni a nemrég még 60 centiméteres hótakaróból. A hosszú hétvégén kirándulni indulóknak ezért a főváros környéki erdőterületen a változékony időjárás mellett sáros, csúszós utakra és bővizű vízfolyásokra kell számítaniuk.

A magasabb részeken található turistautakon lassabban olvad a letaposott hó, mint az út melletti erdőben, így továbbra is jó szolgálatot tehetnek a bakancsra erősíthető csúszásgátlók, illetve a kamáslik és a túrabotok. Elolvadt viszont a hó a hagyományosan hűvösebb szurdokvölgyekben is, ahol egyre nagyobb mennyiségű víz zúdul alá, ami felduzzasztja a völgyekben és a hegylábakban futó patakokat. A Rám-szakadékban, a Holdvilág-árokban és a többi szurdokvölgyben ebben az időszakban különösen nehéz a túrázás. A meredek oldalak, sziklafalak tövében futó utakon ráadásul ilyenkor nagyobb a kőomlás veszélye is, a fagy elmúltával a kilazult kövek gyakran gurulnak az erdei utakra, túraösvényekre.

 Kép forrása: parkerdo.hu

Kép forrása: parkerdo.hu

Ha útnak indulunk, vegyük figyelembe a város és az erdőterület közötti időjárási különbségeket is! A 4-8 fokos hőmérséklet eltérés a kora tavaszi időszakban a hegyvidéken akár fagypont alatti hideget is jelenthet. Fontos ezért a réteges öltözködés, és az előzetes tájékozódás az időjárás alakulásával kapcsolatban, amiben nagy segítséget nyújthatnak a megújult parkerdo.hu honlapon elérhető webkamerák képei.

A Pilisi Parkerdő a figyelemfelhívás mellett természetesen a nemzeti ünnep időszakában is érdekes látnivalókat és programokat kínál. Petőfi Sándor emlékezetét idézi meg minden évben a szentendrei Kő-hegyre vezető, március 15-i emléktúra, amikor ki-ki felkeresheti a nagy költő emlékhelyét, aki alföldi emberként innen csodálta meg a hegyvidék nyújtotta panorámát.

Szintén március 15-én, a Budakeszi Tündérkertben metszési tanfolyamon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gyümölcsfák kezelésének tavaszi feladataival. Az Öko-Forrás Alapítvány és az őshonos gyümölcsfák gyűjteményét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. programja azonban nemcsak kertészeti vonatkozású, hiszen a résztvevők megemlékeznek Bereczki Máté munkásságáról is, aki márciusi ifjúként kényszerült bujdosásra és a jogi pálya elhagyására, de ennek következtében ünnepelhetjük őt ma a magyar gyümölcsészet egyik kiemelkedő alakjaként.

 Kép forrása: parkerdo.hu

Kép forrása: parkerdo.hu

Aki pedig már Budakeszin járna, annak érdemes ellátogatnia a márciustól minden pénteken, szombaton és vasárnap nyitva tartó Budakeszi Arborétumba is, ahol a fenyők zöldje már a tavaszi lombfakadás színeit vetíti előre. Március 18-án, a Víz Világnapja alkalmából az arborétum kis tavának tavaszi éledésével ismerkedhetnek meg a látogatók, és aktívan bekapcsolódhatnak a szakemberek munkájába, akik vízi növényeket ültetnek, halakat etetnek, egyben felújítják a tó körüli berendezéseket is.

A víz helyett a négylábúaké lesz a főszerep március 18-án a Budakeszi Vadasparkban, ahol az Ürömi Állatmenhely és a Duhajdombi Kutyaiskola a felelős kutyatartás fontosságára hívja fel programjával a figyelmet. A vadasparkban ritka vendégnek számító, megmentett és gazdára váró kutyusokat látva érdemes megismerkedni az erdei kutyasétáltatás tíz legfontosabb szabályával is, amit a Pilisi Parkerdő ingyenesen letölthető kiadványa is tartalmaz.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*