fbpx

Zsugorodó élőhelyek

0

Szumátrai tigris marcangolt halálra egy építőmunkást Indonézia nyugati részén.

A 34 éves Juszri Effendit szombaton érte a támadás Szumátra szigetének Riau tartományában.
Muhammad Rafir, a helyi rendőrség vezetője elmondta, hogy az áldozat és három társa egy épület alatt pillantották meg a tigrist. Úgy döntöttek, megvárják, amíg a vad távozik. Két óra elteltével indultak el, 250 méter megtétele után azonban szemben találták magukat a tigrissel. Megpróbáltak elfutni előle, de Effendit elkapta.
Később a többiek a helyi lakosok segítségével megtalálták Effendit, aki egy folyóparton feküdt öntudatlanul. Röviddel ezután elvérzett a tarkóján esett súlyos sérülés miatt.
A rendőr szerint a támadás nagyjából 20 kilométerre történt attól a pálmaolaj-ültetvénytől, ahol januárban mart halálra egy tigris egy munkásnőt.
Indonéziában mintegy 400 szumátrai tigris él szabadon, élőhelyüket egyre súlyosabban veszélyezteti az őserdőirtás.
Ahogy csökken az élőhelyük nagysága, a veszélyeztetett fajok közül egyre több hatol be a falvakba és az ültetvényekre élelem után kutatva, ez az oka az emberek és a vad fajok közti összeütközéseknek.
A tigrisek közül a szumátrai a legsúlyosabban veszélyeztetett alfaj. Az 1970-es években még mintegy ezer élt a szigeten, az orvvadászat és az erdőirtás miatt mára nagyjából 400-ra esett a számuk.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*