fbpx

Dürgés

0

A hideg, havas márciusi időjárás következtében kicsit késve kezdtek násztáncba a túzokkakasok a felső-kiskunsági pusztákon, de már látványos vetélkedés folyik a dürgőhelyeken.

A túzokok dürgése jellemzően március közepétől veszi kezdetét, legalábbis a dürgésnek az a fázisa, ami már a madarak viselkedésében is megmutatkozik. A kakasok külső jegyeinek megváltozása; azaz a nászruha kialakulása és a bajusztollak növesztése ugyanis már a téli hónapokban megindul, hogy tavaszra teljes pompában virítsanak, de a dürgőhelyeken jellemzően csak márciusban mutatkoznak először a madarak.

A március még csak a vetélkedésről, a kakasok közti rivalizálásról szól, a tyúkok ilyenkor még elkülönülten figyelhetők meg és látszólag mit sem törődnek a kakasok kakaskodásával.

A telelés meghatározó a későbbi rivalizálás szempontjából, hiszen csak a legjobb fizikai állapotban lévő, legrátermettebb kakasok léphetnek az arénába. Nem meglepő, hogy az idei ”márciusi tél” kicsit visszább vetette a kezdeti lelkesedést, és a telelőhelyek tápanyagban gazdag repcevetései visszacsalták a madarakat, hiszen nem kockáztathatták, hogy a hideg időjárás miatt idő előtt legyengüljenek.

Nagyon kényes időszak ez több szempontból is. A telelőhelyeken található táplálék bősége és kiszámíthatósága vetekszik a dürgőhelyeken történő szaporodás lehetőségével, ami végső soron minden tevékenységük mozgatója. A kakasok ebben az időszakban a legaktívabbak a levegőben is, hiszen a két terület közti távolság sokszor több kilométer repülést tesz szükségessé, akár napi szinten is. Nem véletlen az sem, hogy ebben az időszakban történik a legtöbb ütközéses baleset is, amennyiben a két terület között szabad légvezetékek húzódnak.

A kakasok idén március 25. után nagy létszámban jelentek meg a központi dürgőhelyeken, ahol hosszabb-rövidebb ideig tartózkodnak. A napokban 20-40 példányos csoportok vetélkedése volt megfigyelhető egy-egy ilyen belső dürgőhelyen, míg a tyúkok 40-60 példányos csoportokban külön mozognak a környező gyep- és szántóterületeken, alaposan felmérve a dürgő- és költőhelyek állapotát. Hideg, szeles időjárás esetén, vagy a nagytestű sasok (rétisas, parlagi sas) zavarására a csapatok együtt kénytelenek megváltoztatni tartózkodási helyüket, ami meglehetősen mozgalmassá teszi a hónapot a túzokok számára.

Áprilisra már némileg rendeződnek az erőviszonyok és a legtöbb kakas elkülönülten pózol a tyúkok előtt, akik a párzást követően április második felében rakják le tojásaikat.

Mivel a túzok mezőgazdasági környezetben, talajon fészkel, a költések megsemmisülésének nagyon nagy esélye van. A pótköltések miatt a kakasok dürgése egész májusban, sőt még június elején is megfigyelhető, hiszen nem szalaszthatják el egy esetleges második, vagy akár harmadik próbálkozás lehetőségét.

A fentiek értelmében érthető, hogy miért kell a túzokoknak kitűnő formában kezdeniük a szaporodási időszakot, hiszen a kakasok egy bő három hónapos állandó viaskodás és dürgés, míg a tyúkok egy szintén több hónapos kotlás és fiókanevelés előtt állnak.

A márciusi tél kissé megzavarta a madarak viselkedését, ám az olvadás után már szinte semmi nem állhat a szaporodás útjába, így a túzokok aktivitása érezhetően megnőtt a napokban.

Hol láthatunk túzokot?

A Kiskunságban mintegy 600-650 példány túzok él, így a túzokkal való találkozás nem olyan reménytelen esemény, mint amilyennek elsőre tűnik. A központi nagy dürgőhelyek látogatása a zavarás elkerülése miatt csak szakvezetés keretében történhet, de a Kiskunsági Nemzeti Parkban és annak környékén számos lehetőségünk van találkozni Európa legnagyobb testtömegű madarával.

A Kiskunság legjelentősebb túzok dürgőhelye Kunszentmiklós külterületén található, így a térségben járók nagy eséllyel megpillanthatják őket. Akik pedig Bugyi településről Kunpeszér felé tartanak, kis szerencsével a műútról is megfigyelhetik a túzokok tavaszi násztáncát, ami a világ egyik legnagyobb élményt nyújtó természeti jelensége.

A túzokok megfigyelését segíti több más védelmi intézkedés mellett „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE Nature pályázat (www.tuzok.hu), aminek keretében kialakítanak egy túzokvédelmi látogatóközpontot és több megfigyelőpontot is.

Április 15. – Túzokles a soltszentimrei szikes pusztán

A fokozottan védett madár násztáncát még a tapasztalt természetjárók is csak elvétve láthatják. Napsütéses kora reggeli órákban azonban erre jó esélyünk van! A túzokok mellett láthatunk ürgéket, a legkorábban nyíló orchideánkat, az agár sisakoskosbort, és ha szerencsénk van, akkor megcsodálhatjuk az Afrikából ebben az időszakban visszatérő kék vércséket is. A túra hossza hozzávetőlegesen 8 kilométer, időtartama 4-5 óra.

Találkozó: 8:00, a soltszentimrei vasútállomásnál

Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi 2000 Ft

Információ, jelentkezés: Sápi Tamás, +36-30/4884-574

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*