fbpx

Segíts felmérni az erdei fülesbaglyok állományát!

0

A hazánkban fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésebe kezd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával, a faj országos elterjedési térképének pontosítása érdekében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint a szervezet országos adatgyűjtésbe kezd, amelynek első szakaszában a lakott területeken is gyakran előforduló erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérését végzik, amelybe a lakosságot is szeretné az egyesület bevonni. Az akció májusban a füleskuvikok megfigyelésével folytatódik.

A közlemény szerint az éjszakai életmódot folytató, az emberek számára láthatatlanul mozgó madarak rejtett költőhelyének megkereséséhez elég csak a hangjukat meghallani. Az esti szürkülettől megfigyelhető a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangja, a körbe-körbe repkedő hím szárnnyal tapsolása, májusban és júniusban pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangja is. A közlemény szerint a madarak hangjának megfigyelését hetente egy-két alkalommal érdemes megismételni áprilistól júniusig.

A természetbarátok a madarak jellegzetes hangját online is meghallgathatják. Aki észlelte e hangok valamelyikét, egy elektronikus űrlap kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

A közlemény szerint a lakosság segítségével gyűjtött adatok a későbbiekben részét képezik majd az MME által évente összeállított fajmegőrzési beszámolóknak. A jelentések azért fontosak, mert a civilizációs hatások, az élőhely átalakítások és a klímaváltozás mind több faj fennmaradását érintik, veszélyeztetik.

Ezért nélkülözhetetlenek azok az országos, kontinentális és akár globális szinten összehangolt állománymonitorozó tevékenységek, amelyek alapját képezik az érintett fajok természetvédelmi állapotfelmérésének, az állományok megmaradását szavatoló fajvédelmi tervek kidolgozásának és az intézkedések végrehajtásának.

Az MME ragadozómadár-védelmi szakosztály éves jelentései alapján készült állománybecslési adatok első körben a magyarországi természetvédelmi hatóságokhoz kerülnek, majd az állam által készített jelentés részeként eljutnak az Európai Unió érintett szerveihez, továbbá a madárvédelmi szervezetek világszövetségének számító BirdLife Internationalhez is.

Az akció részleteiről az egyesület honlapján érhető el bővebb információ.

Forrás: MME

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*