fbpx

Mesterséges odúkkal a baglyokért

0

A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészetének szakemberei tavasz folyamán kilenc darab nagyméretű odút helyeztek ki az erdőben, hogy segítsék a térségben élő baglyok fészkelését. Az éjszakai ragadozó madarak fontos segítőtársai az erdészeknek, hiszen fő táplálékukat épp a fiatal erdőket károsító pockok és egerek jelentik.

A Gödöllői-dombság területén tevékenykedő Valkói Erdészet több madárvédelmi kezdeményezést is indított az elmúlt években: amellett, hogy folyamatosan fejlesztik a Gödöllői Arborétum odútelepét, a tavasz folyamán a fiatal erdősítéseket szegélyező erdőkben összesen 9 darab nagyméretű odút is kihelyeztek, amivel a baglyok megtelepedését és költését segítik elő a térségben. A főként macskabaglyok számára készült, 20 centiméteres röpnyílású odú sokkal nagyobb, mint az énekesmadaraknak kihelyezett, egyben ismertebb mesterséges költőládák, ahol csak 3 centiméter átmérőjű a bejárat. A macskabagoly mellett az erdei fülesbagolynak, füles kuviknak, búbos bankának, kék galambnak, mókusnak is lakhelyéül szolgálhat egy-egy ilyen láda, de akár még a széncinke is beleköltözhet.

Forrás: parkerdo.hu

Forrás: parkerdo.hu

„Ahol az erdőállományban kevés a nagy, öreg, odvas fa, ahol a baglyok költeni tudnának, mesterséges odúkkal segítjük őket. Ez a segítség nem teljesen önzetlen, hiszen a macskabagoly rengeteg egeret és pockot fogyaszt, amivel csökkenti a rágcsálók károsításának mértékét, miközben jelenlétével növeli a biodiverzitást, az erdei élőhely fajgazdagságát is. Vagyis a módszert joggal nevezhetjük a leghatékonyabb biológiai védekezésnek” – mutatta be munkájuk hátterét Kiss Bence, a Valkói Erdészet erdőgondnoka.

Az odúk kihelyezése makktermő állományokban történt, 5-8 méter magasságban, szorosan a törzshöz erősítve. Fontos stabilan rögzíteni a költőládát, mert a baglyok nem szeretik, ha „lengedeznek”, ellentétben a kis énekes madarakkal, akik ezt elviselik. Az odúkba még érdemes faforgácsot is tenni, hogy a beleköltöző madár tojásai ne gurulhassanak szét” – folytatta a szakember.

A macskabagoly monogám faj, vagyis a párok élethosszig kitartanak egymás mellett, ezért a mesterséges odúkkal hosszú távon lehet segíteni a megtelepedésüket. A tojó 2-5 tojást rak, majd a kikelő fiókákat a pár több mint egy hónapon át, együtt eteti. A fiatal madarak csak ősszel hagyják el szüleiket, hogy új területet és saját párt keressenek maguknak.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*