fbpx

Szalakóták vonulása

0

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című projekt keretében újabb szalakótákat láttak el műholdas jeladóval 2017 nyarán. A pár grammos készülékek fontos adatokat szolgáltatnak a kutatóknak a madarak életéről.

A szalakóták egyedszáma egész Európában jelentősen csökkent, a faj több nyugat-európai országból már kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj jövőjét illetően.

A mindössze 4,5 gramm tömegű eszközök a madár testtömegének kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki, ezért nem akadályozzák a mindennapi életükben, és a kutatók számára nélkülözhetetlen információkat szolgáltatnak a madarak életéről.

A vonulás rengeteg veszéllyel jár a madarak számára, ezért még a tapasztalt példányok közül is sok elpusztul. Ennek fényében különösen örülnek a szakemberek, ha viszont láthatják jelölt madarainkat.

A „Hadnagy” nevű szalakóta tavaly nyáron kapta meg a jeladóját, ami azonban a múlt hónap közepétől két nappal ezelőttig nem küldött adatokat, így felmerült a gyanú, hogy a madár a Szahara déli részén esetleg elpusztult. Az adója azonban két napja, május 13-án ismét bejelentkezett Törökországból. A madár nem a szokásos hurokvonulást írja le, hanem az őszi útvonalat követve igyekszik haza.

Az „Eleven” nevű madaruk idén a tavalyinál majd egy hónappal korábban, május 7-én érkezett vissza Afrikából, hogy újra elfoglalja azt a kiskunsági odút, amelyben az elmúlt három évben költött. Eleven eddig az első olyan Magyarországon jelölt szalakóta, amelynek hazatérését már másodjára követhetik figyelemmel. Az adatok alapján elmondható, hogy mindkét vonulása hasonló útvonalon történt.

Az eddigi jeladós adatok alapján úgy tűnt, hogy szalakóták őszi és tavaszi repülési útvonala jelentős különbséget mutat, úgynevezett hurokvonulást ír le, ami a hosszú távú – a Szaharától délre – vonuló madarak egyik tipikus viselkedése. A tavaszi visszaút 1000-1500 kilométerrel keletebbre tolódik, a madarak általában Afrikából Szaúd-Arábiát, Irakot és Szíriát is érintve térnek haza.

A Hadnagy által választott tavaszi útvonal azonban nagyban különbözik ettől, így újabb információval gazdagodtak a szakemberek a faj viselkedésével kapcsolatban. Hadnagy jelenleg Törökországban van, és előre láthatólag pár napon belül hazatér.

Forrás: mme.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*