fbpx

Medve harapta meg a pásztort

0

Medve harapott meg egy pásztort a Hargita megyei Kissolymos határában – közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

A Hargita megyei rendőrség tájékoztatása szerint a 34 éves férfi a juhait legeltette a falu közelében, amikor hétfő este medve támadt rá. A rendőrségi szóvivő szerint a férfi minden bizonnyal megpróbált elszaladni, de a medve elkapta, és megharapta a jobb bokáját. A történtek után a rendőrség riasztotta a mentőszolgálatot, és a férfit a székelyudvarhelyi kórház sürgősségi osztályára szállították.
A kissolymosi volt az idei negyedik eset, amikor emberre támadt medve a székelyföldi Hargita megyében. Tavaly 18 személy sérült meg medvetámadás következtében a megyében.
Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve elejtésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.
A román környezetvédelmi tárca áprilisban közvitára bocsátotta a medvepopuláció megőrzésére kidolgozott cselekvési tervet. A dokumentum megállapítja, hogy túlszaporodott a romániai medvepopuláció, és a populációszabályozás érdekében történő vadászatot is lehetővé teszi.
Május végén a román parlament a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére olyan törvénymódosítást fogadott el, amely arra kötelezi a környezetvédelmi minisztériumot, hogy állapítson meg beavatkozási kvótát a medvepopuláció szabályozása érdekében. A törvénymódosítás Klaus Iohannis államfő kihirdetésére vár.
A medvékkel való együttélés elsősorban székelyföldi problémának számít Romániában. A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*