fbpx

A tikkasztó meleg ellen

0

Visszafordíthatatlanul beköszöntött a nyári időjárás, ami a kánikula mellett ráadásul óriási viharokkal is jár. A változékony időjárás nemcsak az embereket, de a különböző fajokat is megviseli.

A vadaspark lakóit sem kíméli a tikkasztó nyári meleg, amit egyesek lihegéssel, mások tollazatuk borzolásával, vagy saját maguk legyezgetésével próbálnak enyhíteni, azonban a vadasparki gondozók mindent elkövetnek, hogy a forró napokat még könnyebbé tegyék a különböző fajoknak. A nyári időszakban több itatót készítenek, sűrűbben cserélik a vizet, több lédús gyümölccsel, zöldséggel – akár jégtömbbe fagyasztva is – készülnek, valamint a kifutókban található medencék folyamatos újratöltésével és tisztításával biztosítják számukra a megfelelő vízmennyiséget, amiben akár egy-egy frissítő fürdőt is vehetnek.

A folyadékbevitel mellett a Budakeszi Vadasparkban megtalálható fajok közül egyeseknek kiadós dagonyákra is szükségük van. A vaddisznók és a gímszarvasok testük hűtésére rendszeres sárfürdőt vesznek, ami nemcsak az optimális testhőmérséklet beállításához elengedhetetlen, de a meleg időben gyakrabban előforduló élősködők ellen is kitűnő taktika. A medvék szintén előszeretettel használják a medencéjüket, amelyben naphosszat hűsölnek, valamint a kifutójukban kialakított „zuhanyzót” is sokszor látogatják, hogy élvezhessék a fejükre zubogó hűsítő víztömeget.

A forróságon kívül gyorsan lecsapó záporok és zivatarok jellemzik a nyári időjárást, ami elől a természetben élő vad a növényzet sűrűjébe, barlangokba, vagy kotorékba menekül. A vadasparkban ezeket pótolva minden kifutónál fedett területeket, úgynevezett „esőbeállókat” alakítottak ki, amik menedékként szolgálhatnak a viharok és a kánikula ellen egyaránt.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*