fbpx

Szentjánosbogár rajzás

0

Szokatlanul hamar megkezdték a rajzást a szentjánosbogarak az Alcsúti Arborétumban. Ezernyi fénylő kis lámpásként repkednek sötétedés után, szinte bevilágítva az egész arborétumot. Az úgynevezett szentjánosbogártáncot június végéig tekinthetik meg a látogatók az esti szakvezetéseken.

Az arborétum közösségi oldalán olvasható, hogy a szokásosnál hamarabb vette kezdetét a szentjánosbogarak rajzása. A különleges természeti jelenséget az érdeklődők az esti órákban szervezett szakvezetéseken tekinthetik meg. A csaknem másfél órás program minden este 20 óra 15 perckor, 20 óra 30 perckor és 20 óra 45 perckor kezdődik.

A szakvezetés keretén belül a látogatók választ kaphatnak olyan kérdésekre is, hogy miért világítanak a szentjánosbogarak, honnan ered az elnevezésük, illetve milyen életmódot folytatnak.

A szentjánosbogarak a fényt a luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátják ki, a folyamatot a luciferáz enzim katalizálja. A sugárzott sárga vagy zöld fény hullámhossza 510 és 670 nanométer közötti. Nemcsak az érett szárnyas egyedek, de a lárvák, a bábok és már a tojások is bocsátanak ki fényt.

A bogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik általában. A nőstény szentjánosbogarak a teljes sötétség beálltakor kapcsolják be „lámpásukat”. Általában mozdulatlanul ülnek a talajon, legfeljebb a növényekre másznak fel, hogy fényük észrevehetőbb legyen.

Potrohukat néha jobbra-balra csóválják vagy felgörbítik, ez még inkább megkönnyíti a hímek dolgát, amelyek repülve, a fényt figyelve keresik a nőstényeket. Hatalmas, lefelé irányuló szemeik éppen erre szolgálnak: a nőstényt akár 50 méterről is észreveszik.

Az arborétumba 21 óráig egyéni látogatóként, szakvezetés nélkül is be lehet menni, azonban kizárólag saját felelősségre.

A Vál-völgyi Kisvasút hosszított menetrenddel várja a látogatókat ebben a pár hétben, így a Felcsútról érkezők, és az ott parkolók még egy élménnyel gazdagodhatnak az arborétumba vezető útjukon.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*