fbpx

Már fiókáját vezetgeti a jeladós túzoktojó

0

Sikeresen költött és már fiókáját vezetgeti az a túzoktojó, amelyet idén márciusban láttak el GPS-jeladóval a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Igazgatóságunk a „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE-projekt keretében eddig négy túzokot látott el műholdas jeladóval. Ebből három olyan hím ivarú fióka volt, amelyeket mentett tojásból keltettünk és neveltünk fel 2017-ben a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson. A negyedik azonban egy idősebb, vad túzoktojó, amely idén március 1-én került kézre.

A túzoktojót március 2-án szabadon engedtük, mozgását azóta folyamatosan figyeltük. Először egy telelő vad túzokcsapathoz csatlakozott, amely egészen március végéig a dévaványai Túzokvédelmi Mintaterület közelében tartózkodott. Áprilisban, amikor a dürgési, párzási időszak elkezdődött, a jeladós tojó a Körös-Maros Nemzeti Park védett területein mozgott. A készülék által adott jelek alapján azt is meg tudtuk állapítani, hogy párzása április legvégén volt, majd május elején költésbe kezdett, egy extenzív művelésű gabonatáblában.

Május végén a jelek már azt mutatták, hogy a madár többet mozog, amiből arra következtettünk, hogy minden bizonnyal befejezte a költést. Felkerestük tehát a fészkét és nagy örömünkre rá is bukkantunk a tojóra, amely már szépen vezetgetett egy fiókát. Az első napokban csak a gabonatáblában mozogtak, később azonban már a szomszédos (szintén nemzeti parki) gyepterületről érkeztek a jelek.

Ez volt tehát az első alkalom, amikor a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság GPS- jeladó segítségével, a párzástól egészen a fióka kikeléséig folyamatosan nyomon tudta követni egy túzoktojó mozgását. Természetesen a megfigyelést ezután is folytatjuk.

A „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE-projekt keretében további túzokokat is el fogunk látni jeladóval, s ezáltal még többet tudhatunk meg e ritka madarak élőhely-használatáról, életmódjáról.

tuzok_fioka

Forrás: kmnp.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*