fbpx

Újra vadászható lesz a medve?

1

Az elmúlt hét végén napvilágot látott egy hír, miszerint a Román Parlament május 23-án elfogadta a 49/2011, 38§ törvénymódosítását, amely kimondja, hogy kötelező – az Európai Uniós Környezetvédelmi Irányelv követelményeinek teljesítésével – éves vadászati kvótát kiadni a barna medve populáció szabályozása érdekében.

A törvénymódosítás – melynek tervezetét még április végén fogadta el a Román Környezetvédelmi Minisztérium – része az Európai LIFE projektnek (BEAR LIFE). Négy részre osztja Romániát, amelynek alapja a barna medve populáció sűrűsége és az okozott károk mértéke, illetve kijelenti, hogy azokon a helyeken, ahol a medvepopuláció sűrűsége túl magas, ott a vadászat a megfelelő módja az állomány szabályozásának.

Lapunknak Kelemen Attila, romániai parlamenti képviselő – aki egyébként vezető tisztségviselő a romániai vadász- horgász szövetségben – azt nyilatkozta, egyelőre a törvénymódosítás nem lett elfogadva, erre talán augusztusban kerül sor, bizonyos esettanulmányok beadása után.

A barna medve, eurázsiai hiúz és szürke farkas vadászatát 2016-ban tiltották be Romániában, ám 2017. augusztusában 140 medve és 79 farkas, úgynevezett „problémás egyedek” vadászatára adott engedélyt.

Forrás: Nagy Orsolya/VL

Megosztás

A szerzőről

1 hozzászólás

  1. Zoltan Horvath be

    Nálunk nem kell bántani, hagy szaporodjon fel, mint az aranysakál. Akkor pedig úgy is lőni kell.

Reagálj

*