fbpx

Szavazhatunk a jövő év madarára

0

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát a lakosság segítségével, így idén is várják a szavazatokat július 23-ig a szervezet honlapján.

A gólyatöcs egy fekete-fehér színű, hosszú lábú, egyenes csőrű parti madár. A faj egyedei a kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva vagy egyesével költenek. Magyarországon rendszeresen fészkel, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően kétszáz és ezer pár között mozog.

Fészke kis talajmélyedés, amelybe növényi törmelékeket hord. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló faj, Afrikában telel.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A gulipán felfelé hajló csőrével tűnik ki a parti madarak közül. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén, a talajon költ. Kis számban ugyan, de rendszeresen Magyarországon fészkelő faj, jellemzően a Kiskunság szikes tavain, de az Alföldön és a Dunántúlon is megfigyelhető.

Magyarországi állománya a csapadékviszonyok függvényében ingadozik: száz és nyolcszázötven párra tehető. Csőre speciális táplálkozásmódjához idomult, a víz színén oldalirányban kaszálva apró rovarokat, rákokat szűr ki a sekély vízből. A hazai állomány fennmaradását a szikesek rekonstrukciója és megfelelő kezelése biztosíthatja. Vonuló faj, a telet a mediterráneumban és Afrikában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke ugyancsak 250 ezer forint.

A nagy póling a legnagyobb termetű hazai parti madár, csőre feltűnően hosszú, lefelé hajló. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein – pangóvizes, szerves anyagokban dús, lápos és ásványi anyagban bővelkedő mocsári terület – és lápjain szórványosan és csak kis számban költ, fészkelő állománya csak 20-60 párra tehető.

Fészkét a vizenyős élőhely szárazabb foltjain, főleg száraz fűből építi. Hosszú és hajlott csőrével képes mélyen az iszapba és a laza talajba nyúlva férgeket és egyéb apró gerinctelen zsákmányállatokat keresgélni.

Magyarországi állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével biztosítható. A másik két jelölthöz hasonlóan a nagy póling is vonuló faj, Afrikában és Ázsia déli részén telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Forrás: mme.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*