fbpx

Kisvizes élőhelyek

0

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2014-ben kezdett hozzá a Kelet-Bükki Tájegységben a kisvizek élőhely – rekonstrukciójához. A cél a kétéltűek, hüllők életfeltételeinek biztosítása, javítása volt. Köztudott, hogy a hegység viszonylag szegény vízfolyásokban, méretesebb víztestekben. Számos esetben fordul elő, hogy a különböző gőte- és békafajok a feltáró utak keréknyomaiban, tócsákban kénytelenek szaporodni – megpróbálva túlélni. Az Igazgatóság kötelességei közé tartozik ezen változtatni, a lehetőség megteremtése után nagy kedvvel kezdtek a gyakorlati megvalósításhoz.

A répáshutai, a bükkszentkereszti és a kisgyőri községhatárban számos helyen újítottak fel ilyen élőhelyeket. Ezek mindegyike egykoron természetes úton, mélyedésben keletkezett, majd az idők során feliszapolódott dagonyává vált. Ezek a talaj, ágak eltávolítása után komolyabb mennyiségű vizet képesek tárolni, ami pedig napjaink csapadékszegény viszonyai mellett ugyancsak felértékelődik.

A mellékelt videó tanúsítja, hogy nemcsak az eredeti cél teljesült: gyepi béka, barna-, és zöld varangy, foltos szalamandra, alpesi gőte számos egyede érkezett szaporodni. Törekvéseik jutalmaként élték meg az egyik rejtett erdei tavacskát meglátogató szürke farkas és fekete gólya láthatóan otthonos jövés-menését!

Forrás: Mlakár Péter (természetvédelmi őr) / BNPI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*