fbpx

Tíz éven belül kipusztulhat a jávai tobzoska

0

Legalábbis erre a veszélyre hívja fel a figyelmet az brit Independent lap, amely szerint a vad egyes részei jelenleg az egyik legkelendőbb portékának számítanak a feketepiacon. Ázsiában, illetőleg Afrikában főként pikkelyeit értékesítik, amely jövedelmezőbb üzletnek bizonyul még az elefántcsont kereskedelemnél, avagy egyes drogoknál is. 2015-ben egy kiló pikkely ára 500 font volt (nagyjából 180 ezer forint).

Olyannyira megnőtt iránta a kereslet, hogy ha az érdeklődés nem lanyhul, akkor a vad egyes változatai, akár már tíz esztendőn belül eltűnhetnek bolygónk felszínéről. Ilyen veszélyben van például jávai tobzoska (Manis javanica).

A tobzoskafélék egyébiránt nyolc faját különböztethetjük meg: Kínai tobzoska (Manis pentadactyla), Ceyloni tobzoska (Manis crassicaudata), Jávai tobzoska (Manis javanica), Palawani tobzoska (Manis culionensis), Fehérhasú tobzoska (Manis tricuspis), Hosszúfarkú tobzoska (Manis tetradactyla), Óriás tobzoska (Manis gigantea) és Tömpefarkú tobzoska (Manis temminckii).

Az ázsiai populációban nagy kárt tettek már az orvvadászok, most pedig a tendenciákból úgy látszik Afrika felé fordították a figyelmüket. Az sem véltelen, hogy a tobzoskák jóval nagyobb figyelmet kapnak a vadorzóktól, mint például az elefántok, hiszen a kisebb vadat – amely támadásra összegömbölyödéssel válaszol – könnyű összeszedni. Ugyancsak szemléletes adat, hogy a becslések szerint nagyjából tízezer egyed került a feketepiacra, ami a tigrissel összemérve ötszörös mennyiséget jelent.

A pikkelyek a kínai gyógyászat szerint majdhogynem mindenre jók, például kelések kezelésére, puffadásra, ízületi gyulladásokra, hisztis gyermekek elcsendesítésére és természetesen a rák elleni harcra. A pikkelyeket a legextrémebb módokon készítik elő a használatra. Például egyesek elégetik őket és a hamvakat hasznosítják, mások fiatal fiúk vizeletében forralják fel. Persze a gyógyításokra tudományos bizonyíték egyelőre nincsen.

-km

Forrás: Wikimédia

Forrás: Wikimédia

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*