fbpx

Megújult a Kaán Károly-forrás

0

Több napos munkával takarították ki és újították meg a visegrádi Kaán Károly-forrás környezetét a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének munkatársai.

Évente több tízezren fordulnak meg a Visegrádi-hegység egyik emblematikus forrásánál, az Apátkúti-völgyben fekvő Kaán Károly-forrásnál. A Visegrád vagy Pilisszentlászló felől, esetleg a Spartacus-ösvényen érkező kirándulók igényeit szem előtt tartva a térség erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének szakemberei az elmúlt napokban megújították a kedvelt pihenőhelyet. Összegyűjtötték a forrás környékén elhelyezett gumiszőnyegeket és kartonlapokat, amik helyére friss murva borítás került. Így a víznyerő hely kényelmesen és száraz lábbal megközelíthető, a nyáron is bővizű forrásnál könnyen meg lehet tölteni a kulacsokat. Szintén murvával töltötték fel a bekötő út kátyúit is, így könnyebben megközelíthető a hely.

Megújult a forrás környéki pihenőhely is: felújították a tűzrakóhelyet, kicseréltek egy megrongálódott asztalt és két padot, és a korlát egy szakaszát. A többi padot és asztalt, valamint a korlátot és a tájékoztató táblák tartóit lecsiszolták, és lefestették, ami a párás környezetben nemcsak esztétikailag fontos, hanem a faanyag hosszú távú védelmét is szolgálja.

Az Országos Erdészeti Egyesület tavaly emlékezett meg a névadó Kaán Károly erdőmérnök születésének 150. évfordulójáról. Munkássága teremtette meg a hazai természetvédelem alapjait, és indította el az első világháborús veszteségek után kiemelten fontos erdőtelepítési programokat. Kaán Károly használta először a „természetjárás” fogalmát, tőle ered a ma is használatos kifejezés. A visegrádi forráson kívül a térségben a budapesti Nagy-Hárs-hegyi kilátó őrzi még a nevét, az Agrárminisztérium Kossuth téri árkádsora alatt pedig tavaly felállított szobra látható.

Forrás: parkerdo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*