fbpx

Madárterelők tesztelése

0

Kőszegen teszteli az E.ON a tavaszi madárvédelmi ötletversenyén első helyezést elért csapat újszerű elgondolását, a madárszárny alakú, szigetelőanyagból készült madárterelőket. A verseny után az E.ON és a nyertes mérnökhallgatók közösen dolgoztak azon, hogy az ötlettől az első próbadarabig jussanak. Az eszközök első gyakorlati tesztje ellenőrzött körülmények között, az Őrségi Nemzeti Park bevonásával zajlik a kőszegi Chernel-kertben.

Az áprilisban megrendezett „E.ON – Vigyázz a madárra!” ötletverseny célja az volt, hogy a résztvevők hatékony és új megoldást keressenek a villamos hálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmi kihívásokra. Az energiavállalat amellett, hogy a jelenleg ismert madárvédelmi megoldásokat folyamatosan építi be hálózatain, szeretné elősegíteni a madarak védelmére fejlesztett innovációk megszületését is – olvasható az E.ON Hungária Zrt. hirado.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A versenyen született új megközelítések közül végül a madárszárny alakú terelő gondolata nyerte el az első helyet, ám a megoldások között szerepelt még autógumiból készült, pulikutyára hasonlító madárterelő, kúpos madárvédő papucs és intelligens madárgyűrű is.

Az E.ON a verseny után a győztes mérnökcsapattal közös munkába kezdett, melynek eredményeként elkészültek az első próbadarabok. A próbaszárnyakat a kőszegi Chernel-kertben helyezték ki, ahol több madárvédelmi műszaki megoldás tesztelése zajlik jelenleg is. A próbadarabokat itt ellenőrzött, a madarak számára biztonságos környezetben tudják kipróbálni. Az első teszt még nem áram alatt, a villamos hálózaton megszokott 8-12 méteres magasságban történik.

A próbadarabok felhelyezésén Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója is részt vett. Az 1990-es évek elejétől sérült állatok, madarak gondozásával foglalkozó Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontot vezető szakember üdvözölte a madarak megóvását célul tűző kezdeményezést.

A szakember elmondta, alapvetően érdekeltek a természetvédők is abban, hogy minél kevesebb ilyen sérülés történjen, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy az áram mindannyiunk szükséglete. Mivel a madarak szempontjából ez komoly veszélyhelyzetet jelent, ezért a nemzeti park dolgozói örömmel fogadták az E.ON Hungáriával való megállapodást, melynek célja, hogy a madarak természetes élőhelyén kísérleteznek olyan megoldásokkal, amelyek révén egyre kevesebb madár sérül meg az áramhálózat miatt.

Az eszközt megálmodó építészmérnök hallgató csapat tagjai kíváncsian várják, hogy a gyakorlatban hogyan fognak működni a most felszerelt eszközök. Bíznak abban, hogy a későbbiekben a terelők kulcsfontosságúak lehetnek a madárvédelemben.

Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója nyomon követi a megvalósítás folyamatát. Elmondta: az a technológia, amit a fiatalok kitaláltak, életképes megoldás. Hozzátette: most elindították a kísérleti szakaszt, amely alatt folyamatosan figyelik a madarak reakcióit, és ha az eszközök beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor a jövőben ezekből a terelőkből sokat fogunk látni a hálózatokon.

Az E.ON tervei szerint a mostani tesztidőszakot követően a következő fázisban már Szigetváron, az E.ON tanpályáján, valós méretű, a használatban lévőkkel mindenben megegyező villanyoszlopokra kerülnek majd fel a kőszegi tapasztalatok alapján továbbfejlesztett terelők. Az energiavállalat célja, hogy végleges, gyártásba adható, tömegesen alkalmazható megoldás szülessen, amellyel csökkenthető az áramvezetékek miatt megsérülő madarak száma.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*