fbpx

Magyar elöltöltő fegyveresek a világ tetején

0

A magyar lövészválogatott két aranyérmet, egy ezüstérmet és három bronzérmet nyert a 2018. évi elöltöltő fegyveres világbajnokságon. A 15 fős magyar delegáció a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Magyar Sportlövők Szövetsége képviseletében vett részt a 28. Elöltöltő Fegyveres Világbajnokságon Kismartonban, Ausztriában. A megmérettetésen 26 ország 425 lövésze vett részt. A magyar válogatott minden idők legsikeresebb VB szereplését produkálta:

Tar Mihály eredeti elöltöltő hadipuska számban az érvényes világcsúcs beállításával lett bajnok.

A magyar hadipuskás csapat (Tar Mihály, Németh Balázs, Nyitrai József) a német és francia csapatot megelőzve, 17 nemzet közül végzett a dobogó legfelső fokán.

Doos Tamás elöltöltő csappantyús puskás koronglövészetben, nagyszerű versenyzéssel 22 és 24 koronggal fejezte be az alapversenyt. A 3-4. helyen egy német lövésszel holtverseny alakult ki, így szétlövéssel kellett eldönteni a dobogó sorsát.  Dobos Tamás hibátlanul vette az akadályt, így Magyarországnak megnyerte a világbajnoki bronzérmet.

Tar Mihály kovás puskával is remekelt. Eredeti kategóriában nagyszerű versenyzéssel ért el 93 kört, bizonyítva, hogy nem csak az eredeti több mint 200 éves vadászpuska, hanem ő is világszínvonalú pontosságra képes. Eredménye világbajnoki bronzérmet jelentett.

A magyar kovás puskás csapat (Nyitrai József, Mészáros Gyula, Németh Balázs) a dobogó ezüstérmet jelentő fokára állhatott fel.

Tar Mihály bizonyította, hogy revolverrel is igen szép eredményekre képes. 81 körrel az eredeti revolvereknek kiírt 50 méteres versenyszámban bronzérmet szerzett. Külön növeli a helyezés értékét, hogy az első és második versenyző is hasonló köregységre volt képes.

Nem csak az érmesekről kell azonban elismerő szavakkal megemlékeznünk. Nagyszerű látni, hogy a rutinos EB, VB csapat mögött az elmúlt években felnőtt egy új nemzedék, akik stabil versenyzéssel nagyszerű eredményekre lesznek képesek a következő években. Biter András hadipuskával pontszerző 5. helyen végzett, de számos egyéb első tízes helyezést is szerzett a magyar csapat. Persze a rutinos, régi versenyzők is jól teljesítettek, több eredménnyel bejutva az első tíz közé.

2019-ben hazánk Sarlóspusztán rendez Európa bajnokságot. Arra készülünk, hogy nem csak a szervezés minőségével, hanem eredményeinkkel is elkápráztatjuk majd az öreg kontinens legjobb lövőit.

Az elöltöltő fegyveres lövész szakág a tűzfegyver történet 400 évét öleli fel. A különböző korokból származó, és különböző típusokba sorolható fegyverek önálló kategóriákban versenyeznek elválasztva egymástól az eredeti valamint az eredeti fegyverek pontos másolataként készülő replika fegyvereket. Bár a fegyverek régiek, a szabályok és az elért eredmények megfelelnek a modern sportlövészetben megismerteknek. Az elöltöltő fegyveres lövészet nem egyszerűen csak sport ugyanakkor, különleges kulturális értékkel rendelkezik, hozzájárul a magyar és európai lövész-, vadászkultúra megőrzéséhez.

Forrás: kapszli.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*