fbpx

Szenvedést okoznak a vadnak az orvvadászok

0

Orvvadászokat fogtak el Tarpa térségében – jelent meg a napokban a hír. Az ember óhatatlanul is felkapja a fejét, s kérdések sokasága fogalmazódik meg benne: még 2018-ban is lesnek a vadra orvvadászok? Vajon mi készteti őket erre a tettre? A lebukott orvvadászokra kirótt büntetés nem elég visszatartó erő?

Mindezekre a kérdésekre Fazekas Gergelytől, a Magyar Országos Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei titkárától kértünk választ szombaton Baktalórántházán, ott rendezték meg ugyanis az idei vadásznapot.

Nehéz tetten érni őket

– Gyakorlatilag mióta vadászat van, azóta van orvvadászat is, és sajnos még napjainkra is jellemző. Az átlagember úgy van a vaddal, mint a hallal, hogy Isten ajándéka, s ha Isten ajándéka, akkor nyilván senkihez nem tartozik, nyilván senkinek nem tűnik fel, ha egy eltűnik a területről, vagy ha egy nyúllal kevesebb van. Az orvvadászok nagyon rafináltak. A legjellemzőbb módszer egyébként a hurok. Egyrészt a vadra nézve nem kíméletes eszköz, sokat szenvednek mire elpusztulnak, másrészt óriási károkat tud okozni. Nehéz követni a hurkokat, hiszen bárhol elhelyezhetőek. Nehéz követni, hogy egy-egy területnek éppen melyik része van veszélyben – magyarázta a szakember.

– Megyénkben a kutyás orvvadászatnak is nagy hagyománya van. Sok helyen tartanak olyan kutyákat, amelyekkel ki lehet menni a határba és az erdőbe, s meg lehet velük fogatni a nyulat, az őzet, a fácánt. Azon túl, hogy bűncselekmény, nagy károkat is okoz a vadállományban. Nemcsak azzal, hogy megfogja a vadat, hanem zavarja a többi nyugalmát is. Lehet, hogy éppen azért szalad fel az úttestre és lesz baleset, mert egy kutya megkergette a vadat.

– Az biztos, hogy az orvvadászat a mai napig élő probléma. Az okozott kár mértékét eltérően becsülik a vadgazdálkodási szakemberek. Van, aki azt mondja, hogy a kár elhanyagolható, mások szerint óriási az orvvadászok által okozott kár. Az biztos, hogy a rendőrök minden évben tetten érnek és el tudnak fogni orvvadászokat. Szinte nincs is olyan terület, ahol a hivatásos vadászok ne találnának hurkot, ezek is jelzik, hogy vannak rabsicok, csak nagyon nehéz tetten érni őket, hiszen elemi érdekük, hogy észrevétlenek maradjanak.

A megye minden részére jellemző az orvvadászok működése, vagy inkább a végeken, a határok közelében, a periférián lévő területeken dolgoznak?

Szigorúbb büntetéssel

– A megye minden részében ott vannak, inkább azt mondom, hogy az anyagi helyzet a jobban meghatározó. Ahol nehezebb a megélhetésük, ahol nehéz anyagi helyzetben vannak az emberek, ott könnyebben adják a fejüket orvhalászatra és orvvadászatra, hiszen ez legalább húst hoz a konyhára, de ahol meg a tehetősebbek lesznek orvvadászokká, ott inkább a virtus készteti őket arra, hogy megmutassák ügyességüket és bátorságukat, mint ahogy tette egykoron Rózsa Sándor, hogy meg tudja ő csinálni törvényen kívül is. Mindez egyetlen reakciót válthat ki mind a vadászokból, mind a törvényességet betartó emberekből, ez pedig az orvvadászat helytelenítése. Ez az illegális tevékenység szenvedést okoz a vadnak, jogszerűtlen, mások munkáját teszi tönkre, hiszen egy hurokban megfogott őzet vagy szarvast éveken keresztül gondoznak a vadásztársaságok.

A vadásztársaságok nyomon tudják követni egy-egy vad eltűnését?

– Nincsen minden vad megjelölve, ezért csak megfigyeljük és megbecsüljük az állományt. Azért, ha egy jellemző agancsú őzbak eltűnik, az már gyanús, de az is lehet, hogy csak másik területre tette át a territóriumát néhány kilométerre odébb, vagyis nem egyszerű nyomon követni – mondta a szakember. – Úgy gondolom, az orvvadászok büntetésén lehetne még szigorítani. Ám akit egyszer már siker ért ebben a műfajban, ha nem bukott le, onnantól kezdve – olyan ez, mint a drog –, na, még egyszer próbáljuk meg, na, még egyszer próbáljuk meg, így nagyon rá lehet kapni az ízére, már csak azért is, mert a húsa is jelentős nyereség, akár eladja feketén, akár a család eszi meg.

Elrejtették az őzet

S hogy mi történt pár napja, augusztus 16-án, Tarpán?

Három helybeli lakos 20 óra körül, a Tarpai rét elnevezésű mezőgazdasági területen két vadászkutyával engedély nélkül elejtett egy őzet.

A vadat az autójukba rakták, majd elhajtottak a helyszínről. Rövid idővel később a gyanúsítottak Tarpa külterületén a rendőröket meglátva Gulács felé indultak el, miközben az elejtett őzet külterületen elrejtették. A terepjáróval közlekedő férfiakat Gulács és Jánd települések között a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség egyik munkatársa tartóztatta fel. A Tarpai Rendőrőrs munkatársaival közösen igazoltatták a gépkocsiban tartózkodó személyeket. A rendőrök a férfiak ruházatán és a terepjárón vérgyanús szennyeződéseket találtak. A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható három tarpai férfit a Vásárosnaményi Rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták.

A rendőrök a környék átvizsgálása során a helyi vadásztársaság tagjaival közösen megtalálták az elejtett őztetemet. A három orvvadász leleplezésében részt vevő két rendőr, Szász Attila főtörzszászlós és Miskolczi Ferenc törzszászlós lapunk érdeklődésére elmondta, máskor is fogtak már el orvvadászokat. Mint megtudtuk, Szász Attilának azért is szívügye a vadgazdálkodás védelme, mert maga is vadász, a Tarpai Földtulajdonosok Közössége Vadásztársaságnak a titkára. A településhez közeli erdőben ejtett már el egy aranyérmes agancsú gímbikát is.

Hatékony együttműködés

Az orvvadászok megfogásából a hivatásos vadászok, valamint a rendőrök is kiveszik a részüket…

– Valóban így van, jól együtt dolgoznak a hivatásos vadászok és a rendőrök. Kialakultak a munkacsoportok, a hivatásos vadászok jól tudják, kit kell hívniuk. Ha tetten lehet érni az orvvadászt, riasztják a rendőröket, akik aztán intézkednek is – mondta Fazekas Gergely. – Ennek az együttműködésnek a bizonyítéka, hogy a mai vadásznapon öt rendőr is elismerésben részesült orvvadászok megfogása miatt: Szász Attila főtörzszászlós, a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség szolgálatparancsnoka, Miskolczi Ferenc törzszászlós, a Tarpai Rendőrőrs csoportparancsnoka, Csoma László főtörzsőrmester, a Rozsályi Rendőrőrs körzeti megbízottja, Kicska Balázs főtörzsőrmester, a Rozsályi Rendőrőrs körzeti megbízottja, és Varga Zsolt őrnagy, a Máriapócsi Rendőrőrs volt parancsnoka, ma már a készenléti rendőrség tagja.

Forrás: forestpress.hu / szon.hu / MML

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*