fbpx

Kutyákkal trófeakereskedők ellen

0

A kenyai Mombasa kikötő az illegális trófeakereskedelem melegágya. 2009 és 2014 között több mint 18 ezer elefántcsontot foglaltak itt le, melyhez több mint 2400 elefántot kellett orvvadászoknak elpusztítania.

A felderítésben segédkező kutyák kiváló szaglásának köszönhetően akár kis mennyiségű elefántagyart is képesek kiszagolni egy hatalmas konténerben. A műveletek során speciálisan képzett ebeket vetettek be, akik nem csak trófeákat, de védett állatokat, növényeket és faipari termékeket is képesek jelezni.

A Kenya Vadvédelmi Szervezet és a WWF összefogásával indult el a program, amely során a kikötőben áthaladó több mint 2000 hajót is át fogják vizsgálni. Hat hónap alatt már 26 sikeres munkával büszkélkedhet az új alakulat, ezzel rengeteg fontos információt tártak fel a bűnszervezetekről – olvasható a BBC cikkjében.

A WWF becslései alapján 25 ezer fekete és fehér orrszarvú él Afrikában, amelyből több mint ezer életét ontják ki rabsicok Dél-Afrikában. Elefántok tekintetében még rosszabb a helyzet, naponta 55 elefánt életével végeznek az orvvadászok.

Nagy Orsolya

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*